Sveriges hopp i Norden

Therese Bohman och Bruno K Öijer nominerade till Nordiska rådets pris

Therese Bohmans roman Den andra kvinnan och Bruno K Öijers diktsamling Och natten viskade Annabel Lee är nominerade till Nordiska rådets pris på en halv miljon kronor.

Ingen av dem blev Augustnominerad, vilket fick många av oss att ropa skandal - men så skapade också 2014 års Augustjury stora frågetecken kring hela sitt arbete.

Men även de här nomineringarna förvånar något. Och natten viskade Annabel Lee är briljant men bara till hälften, några dikter känns som de legat ända sen ungdomsåren innan de kom i tryck. De saknar den där säregna sprängkraften i det världsfrånvända, och lyfter inte ens när Öijer läser dem. Men ändå, han borde fått priset för länge sen - om det inte var för den haken att man tävlar med andra titlar.

Den andra kvinnan är en av förra årets bästa böcker. Huvudpersonen - hon har inget namn - är den unga arbetarkvinnan som förälskar sig i en läkare. Det låter banalt, men det är en alldeles utsökt lite idéroman om klass. Och en spännande bladvändare om hämnd.

Den förtjänar att prisas många gånger om, men jag tycker inte att den är tillräcklig för det här tunga priset. Övriga nominerade är bland andra: islänningen Jón Kalman Stefánssons Fiskarna ska simma vidare (som just kommit på svenska), Kristine Næss Bare et menneske från Norge eller danskan Pia Juuls diktsamling Avuncular - Onkelagtige tekster.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.