Från A till Ö med gladlynta benrangel

Av: Petter Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Även barn kan ta till sig av Linda Spåmans dödsdans

Linda Spåman. Foto: Emelie Asplund
Linda Spåman. Foto: Emelie Asplund
Fegade de barnboksförlagen ur när de fick läsa manuset till "Från barn till död"?

BILDERBOK Gunnar Ekelöf hade garanterat gått igång på det typsnitt som konstnären och författaren Linda Spåman presenterar i sin ABC-bok för vuxna, Från barn till död (Albert Bonniers förlag).

Här har Spåmans vurm för benknotor och dödskallar – se bland annat seriedagboken Äkta Spåman från 2013 (Kolik förlag) – kokats ner till ett helt alfabet, med både gemener och versaler.

Bokstaven I är ett benrangel rätt upp och ner, medan exempelvis Q och S har krävt en hel del rådbråkning av kvarlevorna. Skiljetecknen saknas förstås, men det är väl bara att slänga in ett nyckelben eller så där det passar.

”Allt börjar med att man föds.” Sedan betas vår livsresa av ända till Ö (”Från den ena dagen till den andra är det Över”). Detta i en serie tablåer visande gladlynta benrangel dödsdansande genom livets alla skeden.

Skelettföräldern: ”Jag tänkte att vi ska äta blodpudding till middag …”

Skelettbarnet: ”Va!! Över min döda kropp!!”

Enligt Linda Spåmans blogg lär barnboksförlagen ha fegat ur över manuset till Från barn till död. Om det stämmer är det lite synd, för nog förmår även en fem- eller sexåring uppfatta den ömsinta och stilla blues om ­livets korthet som trots allt blåser genom bröstkorgarna i Spåmans groteska skildring.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN