Ett hockey-VM i Belarus blir spel på fruset blod

Turneringen 2021 kan inte spelas i Lukasjenkos våldsbubbla

Belarus blöder.

Skräckbilderna från Minsk är många. Mänskliga kedjor framför minnesplatsen över en mördad konstnär. Svärmar av kravallpoliser trampar sönder blommor och gravljus. Tårgas rakt i en äldre kvinnas ansikte.

Polis bryter sig in i folks lägenheter på jakt efter gömda demonstranter. Gripna märks med färg på kläderna för att fångvaktarna ska veta vilka de ska slå extra hårt.

Vatten och värme stängs av för ett helt bostadsområde i november för att de boende har ordnat för många protestmöten med konserter och barnaktiviteter. Grannarna bär dit vatten, kravallpolisen rycker ut för att beslagta flaskorna.

Folkresningen i Belarus har pågått i drygt hundra dagar. Politisk kris är fel ord. Det finns inga fraktioner som bekämpar varandra eller ideologiska motsättningar som bryter lans. Landet är delat mellan de som vågar gå ut och säga sin mening och de som stannar hemma av skräck för regimens besinningslösa våld. Runt diktatorn själv finns en kärna av trogna anhängare som fruktar förändring.

Poliser attackerar demonstranter i Minsk.

I ett webbsänt seminarium med filosofen Olga Shparaga diskuterades skeendet i Belarus ur feministisk synvinkel. Deltagarna hade själva blivit fängslade, fått sitta i överfyllda utkylda celler och sova utan lakan. De uttryckte samstämmigt att situationen i landet bäst kan beskrivas i termer av våld i en nära relation.

Jag tycker att analysen är den bästa hittills.

Ord som kris och konflikt förstärker bilden av att det finns två som träter. Orden gör oss blinda för våldet. Offer och förövare lever i ofrivillig maktförskjutning, inte i dialog.

Diktatorn Lukasjenkas uttalanden är sexistiska när han beskriver landet som en kvinna, ”den älskade” som han inte kan tillåta gå iväg. ”Den älskade ger man inte bort.” Att hon inte längre vill saknar betydelse. Hon ska tvingas till underkastelse med stryk, hot, isolering.

Kvinnorna står mycket riktigt i spetsen för folkresningen, med slagord som ”Vem är vinnaren? En kvinna!”. Orden syftar på Svetlana Tichanovskaja, av många betraktad som folkvald president i exil.

Sedan dess har regimen släppt loss inte bara landets samlade våldsmonopol utan även paramilitära grupper

I dagarna besöker hon Sverige och tas emot av statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde. Alla oberoende valundersökningar landar i att Svetlana Tichanovskaja hade vunnit presidentvalet eller som minst fått tillräckligt med röster för att kvalificera sig för en andra valomgång. I stället utropade diktatorn Lukasjenka sig som vinnare med provocerande 80 procent.

Sedan dess har regimen släppt loss inte bara landets samlade våldsmonopol utan även paramilitära grupper. Just en sådan grupp misstänks ligga bakom den uppmärksammade dödsmisshandeln av konstnären Roman Bondarenko vars öde väckte upprördhet både i Belarus och internationellt.

Nyhetsportalerna TUT.by och Tribuna.com som anses oberoende och pålitliga har kartlagt omständigheterna kring mordet med hjälp av tillgängliga filminspelningar och vittnesmål.

Det finns uppgifter som tyder på att ordföranden i belarusiska ishockeyförbundet, Dmitrij Baskov, har deltagit i misshandeln. Om det stämmer är det en skandal som borde skaka om ishockeyvärlden. Frågan är känslig utifrån att herrarnas hockey-VM 2021 planeras äga rum i Lettland och Belarus. IIHF (Internationella ishockeyförbundet) har utsett en grupp av experter för att analysera läget. Gruppen lägger senare i veckan sin rapport till IIHF:s styrelse vilka förväntas komma med besked i dag.

Jag ställer frågan till ordföranden i Svenska ishockeyförbundet Anders Larsson, både om misstankarna kring Baskov och om förbundets ställning kring lämpligheten i att hålla VM i Belarus under rådande omständigheter.

Larsson svarar via mejl att anklagelserna mot Baskov är allvarliga men att han inte känner till fakta och därför avstår från att kommentera ytterligare. I övrigt avvaktar man besked från IIHF. ”Vi i svensk ishockey är såklart också bekymrade över läget. /…/ Dessutom utvecklas Coronapandemin just nu på ett oroväckande sätt i världen, vilket gör situationen gällande herr-VM 2021 än mer bekymmersam”.

Belarus är kvar i planhushållningens era. Kolchoserna är kvar. Den viktiga gruvnäringen och de stora kemikaliefabrikerna ägs av staten

Jag reflekterar kring att pandemin i Belarus är särskilt bekymmersam med tanke på att regimen fängslat, trakasserat och avskedat hundratals läkare och annan medicinsk personal för att ha deltagit i protester eller burit så kallad otillåten symbolik. Detta har lett till att 5 000 läkare och sjuksköterskor skrivit under ett öppet brev med hot om massuppsägning.

Belarus är kvar i planhushållningens era. Kolchoserna är kvar. Den viktiga gruvnäringen och de stora kemikaliefabrikerna ägs av staten. Arbetare som hittills försökt gå ut i strejk har mötts av särskilda insatsstyrkan som jagade in dem på arbetsplatserna med batongslag, skrikande ”du ska arbeta, ditt kräk”.

Om VM mot allt förnuft äger rum i Lukasjenkos våldsbubbla kommer varje hockeylag som deltar behöva spela på fryst blod.

Medborgarkampanjen ”Europeiska Belarus” har lagt fram flera förslag på ökade sanktioner såsom frysta konton för statliga företag utomlands, embargo mot företag som understödjer regimen och möjligheten att ställa personer skyldiga till regimens brott inför internationell domstol. Alla sätt är bra för att få slut på våldet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.