Psykvård som ren tv-poesi

Inga-Lina Lindqvist om Tom Alandhs senaste tv-dokumentär

Roald i Tom Alandhs dokumentär ”Ibland är det tungt att vara människa”.

TV. Ibland är det tungt att vara människa är en ny dokumentär av Tom Alandh, i samarbete med klipparen Heleen Rebel och fotografen Kalle Segerbäck.

Filmen handlar om Balder, en öppen verksamhet inom socialpsykiatrin för boende i Stockholmsstadsdelen Norrmalm. Man har två rum och kök och två anställda. Man serverar lunch och fika. Ibland kommer en trubadur.

Det låter torrt och torftigt.  Men filmen är en timmes ren poesi som i en enda utandning strävar mot en skälvande höjdpunkt.

Filmteamet närmar sig besökarna med både respekt och naken nyfikenhet – och får en öppenhet tillbaka som är generös men aldrig gränslös. Det är styvt gjort av alla inblandade. Minnen och framtidsdrömmar blandas med livsvisdomen som bara lidande kan ge och dialogen flödar av underbara oneliners varav filmens titel är en.

Jag kan inte slita blicken från dessa ansikten, inte höra mig mätt på deras röster. Filmen väcker existentiella frågor – men också medborgaren i mig vaknar. Bipolaritet, schizofreni, depressioner kan drabba vem som helst och någon nollvision finns inte i sikte. Vad kan vi göra? Finansministern Magdalena Andersson kom med glada nyheter under budgetmötet på Harpsund. Sverige har ljusa ekonomiska utsikter och utrymme för reformer för 24 miljarder.

Jag önskar att en del av de där pengarna går till ett nationellt tandvårdsprogram. För är det något vi kan göra för de mest utsatta, så är det att åtminstone ge dem tandhälsa. Själen är en gåtfull avgrund som vi kanske aldrig lyckas fylla, men en tandrad utan gluggar åt alla och envar borde vara möjligt.

Fotnot: Filmen finns att se på SVTPlay.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln