Sara Granér ramar in det mänskliga i coronans tid

Årets förstamaj-affisch lyser av solidaritet

Näbbiga fåglar ställer träffande frågor och sprider goda råd i årets förstamaj-affisch signerad Sara Granér.

Sedan 2007 har Aftonbladet Kultur bett konstnärer och illustratörer att skapa en helsidesaffisch till 1 maj. 

Årets konstnär är Sara Granér, mest bekant som serie- och satirskapare som debuterade i bokform 2008 med Det är bara lite aids. Hennes sjätte album Allas lika mellangärde utkom nyligen på Galago förlag.

Sara Granér har också genom åren medverkat på dessa sidor, framför allt med sina språklekande treraders dikter.


Men ordvitsandet, ”pappahumorn”, är bara ett av två starka ben i Granérs konstnärskap. Framför allt i det senaste albumet är bildskapandet så starkt och eget att det med råge balanserar upp och förstärker, drar humorn flera extra varv.

I förstamaj-affischen har orden tonats ner till förmån för en sorts virvel av samtidighet.

Coronans tid är här och en grupp näbbiga fåglar ställer träffande frågor och sprider goda råd: ”Tillhör du riskgruppen makthavare?”, ”Fattar att det känns ovant men nu måste vi hjälpas åt”. De ramar in det mänskliga livet, från sjukhus, hemmiljö, fotbollsplanen, matkassen utanför dörren. I bildens centrum en tågtavla med nonsensupplysningar. Tågen kan gå lite när som helst och lite vart som helst, ”tills allt e bra”.


Ja, tills allt är bra med både oss och planeten. Jag har aldrig längtat så mycket efter resa som nu. Den försiktiga förtröstan som ändå finns där i bildens mitt är beroende av det som rör sig runt.

Den inre cirkelns tappra och tysta lojalitet. De röda flaggorna som finns nära eller i var mans hand. Blommorna. Solidariteten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln