Lagom dålig stämning?

Replik från Eric Rosén: Åsa Linderborgs tal om yttrandefrihet klingar falskt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-06-27

Debatten om bokmässan i Göteborg fortsätter.

REPLIK. Åsa Linderborg har rätt. Förläggare, författarförbund och enskilda författare som offentligt manar till bojkott av bokmässan måste vara beredda att delta i debatten. Annars kan man lika gärna bara avstå från att åka dit, helt privat. Redovisa argumenten. Fega inte ur.

Ändå klingar Aftonbladet Kulturs principiella ställningstagande, där detta envetet görs till en fråga om yttrandefriheten, falskt.

Det är återigen viktigt att påminna om att yttrandefriheten i sin lagform regleras mellan stat och individ. Bokmässedebatten har dock främst hanterat yttrandefriheten som diffust väsen, där den obehagliga åsikten ska skyddas lite till mans. 

Och där fallerar Åsa Linderborgs försvar för Nya Tiders närvaro.

Tidigare har hon skrivit om tidningen och konstaterat att ”obehagligare åsikter får man leta efter”. I dag landar hon – via det kuriösa inslaget ”icke namngiven norsk journalist som inte tyckte att Nya Tider var så farlig” – i att deras kampparoller blivit regeringspolitik och att 20 procent av befolkningen tycker såhär (att det inte är sant lämnar jag därhän). Det blir ett argument för att de hör hemma på bokmässan

en trots den synen på yttrandefrihetens väsen stannar Åsa Linderborgs försvar vid Nya Tider – som alltså redan accepteras av koncernen bakom branschmässan.

Här finns inget försvar för ”Granskning Sverige” eller förlaget Runeskrift, som står bakom Avpixlat. Två aktörer som i år nekas av bokmässan – med en mycket otydlig motivering. Bokmässans nej till dessa nämns inte ens på Aftonbladets kultursida. Åsa Linderborg avstår, precis som de vars argument hon nu efterlyser, från att förklara sig. Det principiella försvaret är ihåligt.

Försvaret gäller alltså inte alla åsikter som skapar dålig stämning, utan bara de som skapar lagom dålig stämning?

För egen del har jag argumenterat för att bokmässan bör säga nej till Nya Tider, för att arrangören utifrån sina värderingar – om några sådana finns – har rätt och möjlighet att säga nej. Hade jag menat att yttrandefriheten står på spel hade jag varit tvungen att argumentera för också Avpixlats rätt att närvara. Vad innebär annars Åsa Linderborgs och Aftonbladet Kulturs ”instinkt att aldrig försöka strypa ordet för någon”? Förklara er.

Eric Rosén

Chefredaktör, Politism

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.