Fotbollsbevakning i världsklass

Patrik Syk sorterar fram det bästa i djungeln av fotbollspoddar

Av: Patrik Syk

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den internationella fotbollen håller som bäst på att vakna upp ur sin ­sommardvala och sköljer tillbaka in i medie­flödet, med sina välkammade miljardärer och färgade supportrar. Inte minst märks det på alla fotbollspoddar som en smula övertaggat dundrar ut ­allsköns sammanställningar och förhandstips i en takt som få faktiskt mäktar lyssna på. Jag är förvisso själv skyldig till detta med Sillypodden men ändå.

Det är på ytan ett gytter av supporterklubbar, sport­redaktioner och ­diverse nördar med en mikrofon som utgör själva köttet och benen hos fotbollspoddkroppen. För varje supporter (nästan oaktat ­vilken europeisk klubb hen följer) finns ett antal titlar av skiftande kvalitet och karaktär att välja på. För storklubbarna är ­utbudet närmast oändligt. Ordet djungel är faktiskt mer motiverat här än i de flesta fall där metaforen ­använts.

Men om detta myller av fotbollssnack är själva kroppen så finns faktiskt några som sticker ut, bildar stil och får utgöra hjärnan till den här kroppen. ­Flera utav dessa produceras av podcastveteranerna Ben Green och Iain Macintosh under namnet Muddy Knees Media i London. Vill man ha internationell fotbollsbevakning i världsklass så är det här det bästa stället att börja på. Förra höstens guldmedalj från British Podcast Awards var ytterst välförtjänt.

Med prefixet ”Totally” producerar före­taget poddar om internationell, engelsk, skotsk och italiensk fotboll med några av Europas namnkunnigaste fotbollsreportrar. Till hösten kommer dessutom en ny titel med 100 procent fokus på damfotboll.

I veckan släpptes genomgångsavsnitt inför de stora europeiska ligorna på The Totally football show, som är själva ­moderskeppet för verksamheten. Att få Bundesliga synad av Rafael ­Honigstein eller Serie A snyggt och fint paketerad av ­James Horncastle är precis så bra som en fotbollspodd kan bli. Kunnigt, initierat och underhållande. Så jag lutar mig tillbaka och känner att hösten faktiskt kan få komma nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN