Måste man lida för att hjälpa?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Mattias Svensson om medel och mål när pengar skänks

Andreas Ekström är journalist på Sydsvenskan.Foto: PONTUS TIDEMAN
Andreas Ekström är journalist på Sydsvenskan.Foto: PONTUS TIDEMAN

Har vi något svenskt ord för uttrycket humble brag, att under täckmanteln av ödmjukhet framhäva sig själv? Företeelsen finns hur som helst, och i förra veckan kom en av de snyggare.

Journalisten Andreas EkströmSydsvenska Dagbladet är även föreläsare – en riktigt bra och uppskattad sådan, om han får säga det själv. Vilket han gjorde i förra veckan. Andra instämmer, Ekström är flitigt anlitad i flera länder och man kan se ­föreläsningar på nätet. Även detta nämnde Ekström.

Anledningen?

Andreas Ekström erbjuder sig att föreläsa och stå för resa och omkostnader mot att den som anlitar honom skänker arvodet 50 000 kronor till Rädda Barnen för att hjälpa världens flyktingar. Två bokningar är klara och fler på gång. En privatperson kommer därmed via sin förmåga och sitt nätverk se till att några hundra tusen kronor hamnar hos människor som desperat behöver dem.

Många följer Ekströms uppmaning att dela hans erbjudande i sociala medier och inspireras dessutom till egna insatser i samma stil.

Andra klagar. Komma här och berätta hur bra man är. Prata om hjälp till flyktingar när man knappt skänker egna pengar. Stärka sitt personliga varumärke. Cyniskt.

Det är lustigt hur avsikterna tenderar att bli viktigare än ­resultatet när det handlar om att göra gott för andra. Inget verkar duga för surmulna kritiker, om det inte också är en stor personlig uppoffring.

Bill Gates lär knappast få ­Nobels fredspris, trots att han skänker miljarder till sjukhus världen över varje år för att bekämpa malaria, tuberkulos, HIV och andra sjukdomar. Moder Theresa fick däremot fredspriset och andra utmärkelser trots att hennes ”hem för döende” kritiserats för vanvård och brister. Förmåga värderas mindre än ädelt lidande.

Annars är risken förstås att jippon och personlig förhävelse hamnar i förgrunden. Frågan är om det är så farligt.

Förra året svämmade nätet över av bilder på folk som hällde isvatten över sig själva. Att det var en kampanj om förlamningssjukdomen ALS gick nog många förbi. Likafullt samlades runt 100 miljoner dollar in till forskning och stöd till drabbade (upp från 2,8 miljoner året innan) och fler sökte information om sjukdomen under 2014 än under tio år dessförinnan.

Att få visa upp en vältränad bringa eller talarförmåga tycks kunna göra oss både givmildare och kunnigare. Och det står på intet sätt i motsats till ett äkta engagemang. Andreas Ekström har skrivit otaliga texter om vikten av att hjälpa flyktingar. Antagligen fler än de flesta som nu muttrar över hans initiativ.

Mattias Svensson

är avgående ­redaktör för tidskriften Neo.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.