Tjejerna lämnas åt sitt öde i ”Paradise hotel”

Reality-tv har blivit snällare – ändå utsätts två tjejer för övergrepp

För några år sedan hände det plötsligt någonting med reality-tv.

Borta var kocken Gordon Ramsay och hans utskällningar. Juryn i talangjakten Idol taggade ner, som om de plötsligt insett att det ju faktiskt var sextonåringar som stod framför dem. Och mellan idolernas uppträdanden dök nya bilder upp – där tittarna fick se hur bra vänner deltagarna blivit.

Ännu tidigare hade de kaxigaste dejtingprogrammen fått bereda plats för gulligare dito. Tablån tömdes på Tila Tequilas urspårade dejter och fylldes med bönder och präster som sökte fruar.

Realityserierna, vars hela skapelseberättelse har handlat om att skapa konfliktytor, tycktes ha genomgått en snäll-sköljning.

Till och med i det program som fortsatte kretsa kring fylla och pakter – Paradise hotel – vägdes bråken upp av romantik och vänskapsallianser.

Men det är en förrädisk snällregim som produktionsbolagen visat upp för tittarna. För trots att de börjat göra upp med mobbningsestetiken, är ju programmets själva institutioner kvar – tävlingsmomenten, hierarkierna, strukturerna. Så blir realityserierna en spegling av samhället i stort. Här finns kanske på sätt och vis färre öppna konflikter. Men ojämlikheten finns fortfarande kvar där, eftersom ingenting ändrats i grunden.

Årets säsong av Paradise hotel bygger, likt alla andra säsonger, på heterosexuellt spel. Tjejerna och killarna behöver hitta en partner av motsatt kön för att ta sig vidare. Killarna tror att de styr spelet, och Niclas, en av deltagarna, försäkrar sin partner Tilda om att hon bara behöver sitta och se snygg ut så sköter han resten. Men han kommer inte undan med sin slentrianmässiga sexism, utan får mothugg av tjejerna och programmets enda bög, som också heter Niklas.

Det har helt klart hänt någonting med programmet, och personerna som deltar. För några år sedan kretsade serien kring Jeppe, som oemotsagd tilläts behandla alla tjejer som skit; ligga med dem medan han pekade fuck you mot kameran, grisa runt och bli belönad med ett manligt entourage.

Men civilkuraget i årets säsong är otillräckligt när en ny deltagare checkar in och utsätter två tjejer för olika övergrepp. Plötsligt är tjejerna lämnade åt sitt eget öde. Avsnittet, som sändes i går, plockades snabbt ner. Sedan försvann hela säsongen från Viafree och Viaplay.

Toby Johnson blir förvånad när han får beskedet att han tvingas lämna Paradise Hotel.

Övergreppen belyser någonting kring sexuellt våld efter Metoo-hösten. Fler vågar visserligen säga ifrån, men skuldfrågan är ändå koncentrerad runt individen. I Paradise hotel bestämde sig produktionsbolaget för att skicka hem killen som begått övergreppen. Men först när de fick kritik från tittarna för hur de själva hanterat händelserna började de fundera över sitt eget ansvar.

Hur omöjligt kan det inte kännas att stoppa ett övergrepp? Det är ju sällan någon annan än de inblandade på plats. Här står Paradise hotel ut, eftersom deltagarna filmas dygnet runt och produktionen faktiskt hade kunnat stoppa det som hände. Så ser det sällan ut annars. Det är därför motståndet mot det sexuella våldet måste förläggas på andra platser än i sovrummet.

Efter Metoo valde många feminister att prata om konsekvenserna av övergreppen. Men det är ett individens svar på ett strukturellt problem. Det går att skicka hem Toby från Paradise hotel, eller slänga våldtäktsmän i fängelse. Men först när vi slutar vara i beroendeställning – till ett produktionsbolag, en arbetsplats, eller en bostad vi inte har råd att flytta ifrån – kan vi göra upp med det sexuella våldet på riktigt.

 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.