Kultur

Hutlösa påståenden om Black coffee

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Araia Ghirmai Sebhatu svarar Åsa Linderborg om det inställda samtalet

Araia Ghirmai Sebhatu, Black Coffee.
Araia Ghirmai Sebhatu, Black Coffee.

REPLIK. Rädslan för att låta afrikansvenskar tala har aldrig varit så stor!

Förra måndagen la någon upp en affisch på Facebook om ett samtal som skulle hållas, där bland andra Åsa Linderborg skulle diskutera n-ordet, likt författarförbundets panel under Bokmässan. Många reagerade, förståeligt, på den låga nivån i kultursamtalet och att n-ords-paneler tycks avlösa varandra numer. Flera ska gå på samtalet. En vecka senare ställs samtalet in av arrangörerna, Nationella Dramaturgiatet, efter kritik.

Ryggradslöst.

Staffan Valdemar Holm som var med i panelen biter sönder sitt lånekort och Linderborg vill hitta syndabock och tänker ”Araia Ghirmai Sebhatu”. Men hen hittar inte att jag skrivit eller uttryck något överhuvudtaget i frågan, ”ja, men vi pekar ut organisationen!” så vips har vi ett namn på denna svarta fara som man påstår använder hot och trakasserier. Viskleken är igång och tydligen har detta ”drev” som man nu menar är ”Black Coffee” krävt att få utse panellister enligt Dagens nyheters Erik Helmerson. En annan skriver att denna ”påtryckargrupp” skrivit uttalade hot. Man refererar till DDR och Östblocket. En tredje, som är en av arrangörerna, instämmer att man förstärkt säkerheten för samtalskvällen men att man ställt in på grund av ett missförstånd.

Vad som är sanning i denna röra vet nog ingen. Men dessa hutlösa och osakliga påståenden om Black Coffee är ett direkt våld och ett uttryck för att man nu – inte bara – inte vill ha med afrikansvenskar i paneler utan även slippa afrikansvenskar i publiken.

Jag ber Åsa Linderborg att återkalla förnuftet till diskussionen och diskutera kulturen och yttrandefriheten, radikalt och kritiskt på riktigt.

Araia Ghirmai Sebhatu

Grundare Black Coffee

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Kulturdebatt

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kulturdebatt

Åsa Linderborg