Lillans leksaker är riktiga bullerfällor

Ljudtopparna kan ligga på nivå med en kickstartad motorcykel

För att överleva i ljudlandskapet slår vi dövörat till. Under år av trumhinnans nötning har vi lärt oss att både höja toleranströskeln och lyssna bort vissa ljud. Trafikbuller och annat går visserligen in i kroppen, men uppfattas sällan medvetet eftersom det förväntas bullra i en stad.

Och hjärnan gillar brus och skrap emellanåt. Hörseln är inte bara ämnad för det fläckfria och rena. Det måste finnas gråtoner.

Men det är också dumt att blunda för fakta. I dag har ungefär 20–30 procent av Europas befolkning någon form av hörselnedsättning, från vanlig lomhördhet till värsta sortens tinnitus typ vinkelslip i skallen 24 timmar om dygnet.

Det är verkligen något att oroas över. Varför tas inte ljudet på allvar? Beror det på att det är osynligt? Eller att ljudutsläppets skadeverkan inte talar om i förväg när det ska drabba oss?


Ta leksaker. Just de som piper, pinglar, surrar, smattrar, skjuter, spelar upp ljudspår med motorsågar, traktorer, skrikande bildäck och skruvade djurläten. En eftermiddag med audioleksaker värker i öronen. Som förälder måste man ha koll eftersom leksaker är ett område där ljudet tycks ha hamnat på undantag.

När min yngsta dotter Ella var tre år fick hon en apa med spiralsvans som varje gång den studsade i golvet lät ”poing poing poing”! Decibelmätaren visade 122 dB! Bort med den. Leksaksmobilen skickade vi tillbaka till tillverkaren för analys.

De flesta leksaker är onödigt högljudda. Pipande, skramlande, skallrande, smällande leksaker överskrider inte sällan godtagbara nivåer. Ljudtopparna från till exempel en lek- och lärskrivspelare kan ligga i nivå med en kickstartad motorcykel. Hörselnerverna i ett litet öra kröks lätt och i dag smyger öronsuset ner i spädbarnsålder.

Som ett experiment lät man 50 marsvin utsättas för skott från leksakspistoler och träklossar som släpptes ovarsamt och slumpartat i golvet. Några veckor senare avlivades djuren och man räknade antalet skadade hårceller i deras inneröron. 93 procent av marsvinen var halvdöva.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln