Här skapas ett nytt format – poddboken

Martin Mutumbas ”Äkta hela vägen” är den perfekta hybriden

Av: Hanna Olsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Martin Mutumba har tillsammans med Erik Niva skrivit ”Äkta hela vägen”, som nu kommer i ett poddformat.
Foto: JERKER IVARSSON
Martin Mutumba har tillsammans med Erik Niva skrivit ”Äkta hela vägen”, som nu kommer i ett poddformat.

Ljudboken är på väg att pånyttfödas som poddbok med ljudeffekter och bakgrundsmusik. ”Äkta hela vägen” om fotbollsspelaren Martin Mutumba kan bli det stora genombrottet.

David Lagercrantz bok om Zlatan blev känd för många saker. En grej var att den fick män, särskilt unga läsovana män, att lägga tid på en bunt sammansatta papper med text på.

Ämnet var förstås en starkt bidragande faktor, språket – det som skulle imitera Zlatans – en annan.

Det är omöjligt att inte göra jämförelser under lyssningen av ”Äkta hela vägen”, podden om fotbollsspelaren Martin Mutumba, som produceras av bokförlaget Mondial för Spotify.

Podden bygger på boken med samma namn och båda är skrivna av min Sportbladetkollega Erik Niva.

Formatet känns helt nytt (även om jag läser mig till att Peter Englunds bok ”Söndagsvägen” också poddifierats nyligen, som min patrullkollega Stefan Sköld skrev om förra veckan). Det är nästan dumt att kalla det en podd när den bygger på en bok omskriven till ett komplett ljudmanus.

För den viktiga bakgrundsmusiken står Masse Salazar, en av de legendariska Salazarbröderna som haft en stor roll i svensk hiphop i åratal.

Dessutom blir det radioteater ibland, med rena ljudeffekter och en Martin Mutumba som härmar fördomsfulla svennar och andra som kommer i hans väg.

Det är ingen dålig väg han gått heller, från en hård, fattig uppväxt i Rinkeby till ett kontrakt med AIK. Hade det här varit ett sommarprat så hade det slutat där, en klassisk klassresa. Men Martin Mutumbas liv och karriär är ingen rät linje, han ställer till det, gör dåliga val – ibland obegripligt dåliga – och han har både en ond och en god Martin inom sig.

Produktionen är också den långt ifrån ”Sommar i P1”, manuset är dramatiskt och underhållande rakt igenom och ljudbilden imponerande.

För oss som har svårt att hitta koncentrationen för traditionella ljudböcker är den här hybriden perfekt, en liten revolution är på gång.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.