Lyrik i luren av Jonas Gren

Senaste diktsamlingen nu också som en telefontjänst

Jonas Gren. Foto: Linda Gren

POESI Alltså, det där med att få in en fot på arbetsmarknaden.

Vadå fot?

Tänk om man klämmer den i dörren? Och hur blir det med andra foten?

I diktsamlingen Överallt ska jag vara i centrum (Non) visar Jonas Gren att våra två största partiers manifest är retoriska buksvågrar.

Fraser ur socialdemokraternas Framtidskontraktet (2013) staplas ovanpå fraser ur moderaternas Ansvar för hela Sverige (2011), och tvärtom. Resultatet är ett tjog korta texter, samtliga inledda med raden ”När jag blir stor.” Tillsammans bildar de en grym liten pamflett som utvinner lika delar humor och tragik när den haltande politiska metaforiken dras till sin absurda spets:

”Det ska vara svårt / att stå på två fötter / utanför / Det ska vara kallt / Det ska göra ont / i ena foten.”

Överallt ska jag vara i centrum finns också som telefontjänst, på nummer 073-720 27 26. Här kan man höra Gren läsa ur boken, och personliga samtal tas emot fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Ända till dess att poeten inte längre förmår.

Tjänsten kategoriseras av det nystartade förlaget som en interdisciplinär metod för att utvidga läsningen av texten, men jag vet inte det jag.

Interdisciplinär. Ordet tycks mig nog så tragiskt och får mig mest att tänka på en massa hundar ute på ett blåsigt fält.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln