Småputtrigt – för en miljon dollar

Sandra Wejbro om Spotifys satsning på Amy Schumer

Av: Sandra Wejbro

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det vore kanske lättare att uppskatta Amy Schumers podcast 3 girls, 1 Keith om man inte visste att hon fått en miljon dollar av Spotify för att utveckla den. I svenska pengar är det drygt 9,1 miljoner kronor. I jämförelse med de 91 miljoner Schumer fick för sin senaste ståuppshow på Netflix, The leather special, är det visserligen småpengar, men i poddvärlden väckte hennes guldkantade avtal uppmärksamhet.

För Spotify, som hittills främst satsat på musikrelaterade podcasts, innebar detta ett steg mot att bredda sitt utbud och försöka ta en större bit av den växande poddmarknaden. Frågan är dock vad de egentligen fått ut av sin satsning.

”3 girls, 1 Keith” är nämligen en hyfsat rolig, men knappast särskilt nyskapande podcast. I grunden är det en helt vanlig snackpodd där Amy Schumer samlat sina komikervänner Rachel Feinstein, Bridget Everett och Keith Robinson för samtal om ämnen som kärlek, analsex och kändisars husdjur. Det bjuds på historier från livet på ståupp-turné och ett och annat skämt på Robinsons bekostnad. För hängivna Amy Schumer-fans får man en liten inblick i hennes liv, med inspelning hemma bland hundar och maken Chris Fischer.

Småputtrigt – men värt en miljon dollar? Under första säsongen, som avslutades förra veckan, har podden funnits på alla stora plattformar med undantag av några minuters exklusivt extramaterial enbart hos Spotify. Nästa säsong kommer däremot 3 girls, 1 Keith bara gå att lyssna på hos dem.

Planen är tydlig – att först bygga upp en fanskara som nu ska lockas till Spotify. Det återstår att se om de lyckas.
Favoriten bland Spotifys egna poddar är fortfarande Dissect som de köpte in till den tredje säsongen förra året. Passionerat analyserar programvärden Cole Cuchna alla aspekter av Frank Oceans skiva Blonde från 2016, efter att ha byggt upp sin ryktbarhet genom att tidigare ta sig an Kendrick Lamars To pimp a butterfly och Kanye Wests My beautiful dark twisted fantasy. Föredömligt nördigt, även om jag hoppas han väljer en kvinnlig artist till nästa säsong.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.