”Jag ville åka dit och kolla själv”

Ett ögonblick Kajsa Ekis Ekman, 38, nyss hemkommen från Venezuela

Kajsa Ekis Ekman.

Du kommer att medverka mer regelbundet på Aftonbladet Kultur. Vad tänker du skriva om?

– Egentligen skulle jag vilja skriva djupare texter om vad ­demokrati är, till exempel. Jag har längtat mycket efter att skriva sådant, eftersom jag ibland tröttnat på att skriva propaganda­texter om ”veckans orättvisa”. Men tyvärr händer det ju minst en orättvisa i veckan som man måste skriva om.

Du har precis kommit tillbaka från Venezuela. Varför ville du åka dit?

– Jag ville mest kolla hur det var där, för när det börjar dra ihop sig till krig så vet jag av erfarenhet att det inte går att lita på vad medierna skriver.

När det plötsligt skrivs tusen artiklar på en vecka om att ett land är ett helvete där alla lider under en grym diktator, då vet man att landet snart kommer att anfallas. Det framställs som att en invasion är enda möjliga lösningen på problemet. Inför anfallen på Irak och Libyen skedde precis samma sak. Det handlar om att förbereda och mjuka upp vårt motstånd inför en invasion.

Så jag ville åka dit och kolla själv, och har bott i ett område som fattiga människor byggt själva, med mark och material som de får av staten. Jag har haft det väldigt bra och fått vänner för livet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln