Skarpsynt in i det sista
Olle Svenning minns Villy Bergström

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR
Villy Bergström blev aldrig minister, trots att han var sin generations främste vänsterorienterade nationalekonom.
Villy hade begått den yttersta av synder; han hade anklagat Gunnar Sträng för konservatism och brist på socialt medvetande. Texten publicerades i tidskriften Tiden, där både han och jag satt i redaktionen. Det stora, då mäktiga, socialdemokratiska partiet skalv av upprördhet och Sträng hotade avgå.
Villy var respektlös; han betraktade inte nationalekonomin som en riktig vetenskap: ”Jag är professor i liberalism och kapitalism”, sa han.
LO tog tillvara hans väldiga teoretiska kapacitet; Villy fick ett eget forskningsinstitut. Dala-Demokraten insåg hans agitatoriska kraft och hans klasskänsla. Villy blev chefredaktör för tidningen, där hans far varit radskrivare.
Senare i livet blev Villy vice riksbankschef. Då och då åt vi små luncher i den exklusiva direktionsavdelningen. Oändligt långt från Villys proletära uppväxt. Till kaffet och chokladkakan kunde vi sammanfatta decennier av gemenskap. Ungdomsresorna över hela Europa och boken vi skrev om arbetarrörelsen i EEC (numera EU).
Under dagarna mötte vi den då upproriska fackföreningsrörelsen och lyssnade ibland till förfinat och självförtjusta revolutionära författare.
På kvällarna tog Villy fram sin favoritlitteratur: Homeros och Hartvig Frischs europeiska kulturhistoria.
”Jag är illa ute”, skrev Villy i sin sista hälsning. Cancern grävde sig in i hans kropp. Han hann skriva en sista artikel: en stenhård uppgörelse med den vettlösa idén om vinster i välfärden och bolagisering av människors grundläggande behov.
Kultur
Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev
Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.