Podden som får Hollywood att kännas som Malung

Stefan Sköld lyssnar på Dax Shepards ”Armchair expert”

Av: Stefan Sköld

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det sägs ofta att vuxna män inte kan umgås utan att ha en aktivitet att samlas kring. Det ska finnas en älg att jaga, en korplag i innebandy att organisera eller ett biljardbord att dricka öl kring. En sorglig samhällsanalys men förmodligen inte helt osann.

Jag har en egen parallell spaning om samtiden. Vuxna människor i medie- och kulturbranschen kan inte umgås utan att släppa resultatet av umgänget som podcast. Samlat bevismaterial: halva det oändliga biblioteket i podduniversum där ute. Mikrofonen fungerar som stafettpinne – och man vandrar runt och gästar varandras poddar i ett enda långt evighetsmingel som liknar speed dating. Är du med i min podd så får jag vara med i din podd.

Min favorit i denna svåra genre av inbördes beundran är Armchair expert som drivs av skådisen Dax Shepard

Varje vecka sedan ungefär ett år tillbaka gästas han av en känd kollega/vän – eller i extremt jäviga fall sin fru (Kristen Bell) eller mamma – och dissekerar de ofta mindre sminkade delarna av livet och karriären. Det är annars mer regel än undantag att det blir lite väl insmickrande när värd och gäst känner varandra, men i det här fallet blir det till en fördel.

För det första är Dax Shepard på ett humoristiskt sätt väldigt öppen kring sina egna missbruksproblem och demoner och för det andra är han bra på att dra fram den bjussiga sidan hos gäster som Conan O’Brien, ­Lena Dunham, Ashton Kutcher, Ellen DeGeneres, Jason Bateman – listan kan göras lång. Det är snarare frågan om vem som inte varit där eller vem som inte känner vem. När man har plöjt igenom ett antal avsnitt börjar Hollywood kännas ungefär lika litet och familjärt som Malung.

Varje avsnitt avslutas med att Shepards producent Monica faktakollar allt han påstått under podden. Kanske ett mer komiskt än transparent grepp eftersom det mer handlar om rent personliga åsikter än fakta. 

Dock kan man ju fråga sig om ett avsnitt verkligen behöver vara över två timmar långt. Jag skulle i 99 fall av hundra säga … nej!

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.