Fyra förlorade år för svensk kulturpolitik

Det enda positiva är att SD än så länge inte fått igenom sina försämringar

Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) under dagens ministerfotografering.

Hon är svensklärare, vår nya kulturminister Parisa Liljestrand, det är väl det mest positiva man kan säga.

I Sverige är vi inte bortskämda med kulturministrar som faktiskt kan något om kultur- och mediefrågor, men Liljestrand kanske ändå tar priset? I Vallentuna kommun har hon haft ansvar för närings- och arbetsmarknadsfrågor och kollegorna i kulturnämnden har aldrig noterat att Liljestrand har något intresse för det område hon nu ska vara minister för.

 

Två saker går att notera om den nya regeringens kulturpolitik.

Det ena är att Sverigedemokraterna inte verkar ha fått igenom några stora försämringar – åtminstone inte just nu. I regeringsförklaringen slås principen om armlängds avstånd fast, och att public service ska bevaras. Det är deprimerande att behöva tala om detta som en seger, men det är det.

Det andra är att kulturområdet är helt tomt på innehåll och ambitioner. Det ska tas fram en kulturkanon, vilket måste tolkas som en rökridå, en kulturpolitisk skenmanöver.

 

Framför oss verkar vi ha fyra förlorade år i kulturpolitiken. För de delar av kulturlivet som drabbades hårt under pandemin är det i sig en katastrof. Det ännu mörkare scenariot är att formuleringarna om att public service skautvecklasrymmer något värre som ännu inte är uttalat, bara tänkt.

”Jag vill driva en borgerlig kulturpolitik”, sade Parisa Liljestrand sin första dag på jobbet. Vad betyder det? Mindre pengar, mest troligt. Mer privata stålar som ska ersätta det gemensamma, kanske tas de från de nya skattesänkningarna på de rikas ISK-sparande?

Tänk vad kulturområdet hade kunnat innehålla! Mer resurser till barns kulturutövande, till filmproduktion och fria teatergrupper. Till fasta anställningar till kulturarbetare, till pensioner och sjukersättning. Till bibliotek och skolbibliotek på egna böcker till alla barn.

 

Det är så sorgligt att det bästa man kan säga om kulturpolitiken, och den nya kulturministern, är att det hade kunnat vara ännu värre.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.