Antirasistisk kamp är bättre än rasistförbud

Kladda inte på våra fri- och rättigheter ens när syftet är gott

På tisdagen tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot betänkandet ”Ett förbud mot rasistiska organisationer”.

Det går att begränsa föreningsfriheten utan att grundlagen sätter käppar i hjulet. Något som justitieminister Morgan Johansson (S) lät påtagligt nöjd med när förslaget om att förbjuda rasistiska organisationer presenterades på tisdagen.

Bara för att det går, och för att rasistiska organisationer är dåligt, betyder det dock inte att det är en bra idé.

Därför har det ännu inte hänt, trots att frågan utretts flera gånger sedan början på 1990-talet.

Att regeringen nu vill begränsa föreningsfriheten med ett svajigt parlamentariskt underlag, bara tre partier vill samma sak, gör knappast saken bättre. Moderaterna och Kristdemokraterna vill till exempel gå längre i sin begränsning av föreningsfriheten, som de menar ska gälla ”extremism” i bredare mening. Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna är emot förslaget i sin helhet.

Ingenstans där liknande lagstiftning finns i Europa tycks resultatet ha blivit mindre rasism. När Morgan Johansson ställdes inför frågan om effekter i andra länder undvek han att svara och redovisade i stället vilka länder som har förbud av samma typ. Som om förekomsten av lagstiftning i sig var en framgång. Men vi har redan verktyg för att agera mot såväl hatbrott, förtal, skadegörelse som förföljelse – några av de saker man nu vill koppla till förbudet mot rasistiska organisationer.

Lagen om hets mot folkgrupp, i sig en inskränkning i vår yttrandefrihet, går att använda mycket mer än i dag, polisens regleringsbrev går att justera. Man kan skjuta till ytterligare resurser. Det finns klokare vägar än att kladda på våra fri- och rättigheter – även när syftet är gott.

I den offentliga debatten lär konsekvensen dessutom bli att varje organisation som inte är olaglig måste betraktas som icke rasistisk.

Om Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet får som de vill måste Stefan Löfven (S) till exempel sluta kalla Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti, om statsministern inte menar att medverkan i eller främjande av SD ska straffas. Samma gäller Morgan Johansson, som senast i februari skrev att SD är ett ”tvättäkta rasistiskt parti”. Det argumentet blir omöjligt att föra fram för statsrådet om han får som han vill med lagstiftningen.

Det är också intressant att förbudsförslaget, liksom den parallella processen för att kriminalisera förintelseförnekelse, kommer i en tid där antirasismen är på tillbakagång. När de flesta riksdagspartierna anammat en flyktingpolitik de tidigare tog strid emot på antirasistisk grund.

Nya lagar och hårdare straff är alltså inte på tillbakagång. Tvärtom. Det är nästan som om partipolitiken tror att förbud i sig, till exempel kriminalisering av rasistiska organisationer, faktiskt innebär att man gjort sitt.

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.