Kickarna som tog priset 2016

Aftonbladet Kulturs skribenter om vad som var bäst och sämst under året som gått

Norska tv-serien ”Skam”, Bob Dylan och dokumentären ”Martha & Niki” – några av 2016 års kulturkickar, enligt Aftonbladets skribenter.

MAGNUS RINGGREN

Birgitta Lillpers.

POESI Birgitta Lillpers diktsamling Anteckningar om hö (W & W) är en av hennes märkligaste. Man vill förvandla sig till häst för att rätt kunna förstå den.

POESI Lars Norén är tillbaka i poesin efter 35 år. Stoft (Albert Bonniers förlag) är en vägvisare till underjorden, hemsk och trösterik. Han fortsätter också sin väldiga dagbokssvit.

DISS Jag vet inte vad som är värst: alla dessa tv-serier eller alla dessa hyllningar av formatet. Är romanen avskaffad nu?

GÖRAN GREIDER

PRIS Dylans Nobel­pris! Jag och min fru skrek rakt ut av glädje. Och plötsligt sjöng First aid kit i Aktuellt.

ROMAN Elena Ferrantes Hennes nya namn (Norstedts): Liv och språk starkare än nästan allt.

DISS Poesirecensioner är numera lika sällsynta som socialister på DNkultur.

OLLE SVENNING

Ken Loach.

MUSIK Östersjöfestivalens musik med Sjostakovitj, Richard Strauss och Britten förenar grannländer som generaler, ministrar och presidenter sliter sönder.

FILM Ken Loachs film Jag, Daniel Blake gestaltar vår tids kapitalistiska avhumaniserade klassamhälle. Med humor, medmänsklighet och utan träig moralism.

DISS Stockholms socialdemokratiska kommunledning som förvandlar huvudstadens innerstad till ett gigantiskt köpcentrum med ett nybrutalt monument som granne.

ANNA ANDERSSON

FILM Dokumentären Martha & Niki handlar om systerskap, konstnärskap, drömmar och livsval. Men det som gör att jag nästan ett år senare fortfarande tänker på filmen är Martha Nabwires och Niki Tsappos explosiva hiphopdans. Den gjorde mig lycklig.

LÅT När jag hör Falcons av Amanda Bergman vill jag sätta mig i en bil och köra snabbt mot en lågt stående sol för att säga till någon att jag älskar honom/slå någon på käften/göra slut/riva alla broar/bränna alla skepp/rusa rakt in i en famn… Ja ni fattar. Vilken rökare.

DISS När politiker i våras stod i riksdagen och tjafsade om vad som är svenska värderingar trodde jag inte mina öron. De ska stifta lagar. Mina värderingar ska de lämna i fred, tack så mycket.

JOHANNA FRÄNDÉN

FILM The young pope. När Paolo Sorrentino regisserar Jude Law som den excentriske och konservative påven Pius XIII vill man knäböja på Petersplatsen och aldrig resa sig igen.

ROMAN Neapel-sviten. Det går inte att konsumera Elena Ferrantes berättelse om Lila och Elena på ett hälsosamt sätt. Det går inte heller att nog påpeka hur fantastiska de fyra romanerna är.

DISS Förlåt mig, men gjordes det en enda riktigt bra svensk spelfilm i år? Eller tv-serie? Finns det ingen som kan när Ruben Östlund och Gabriela Pichler vilar?

JACK HILDÉN

POESI Efter att ha släppt sista delen i sin svit av riktningar, hade Johan Jönson maratonläsning på antikvariatet Rönnells. En vecka, 3 830 sidor. Underbart koncept, även om rösten gav upp mot slutet.

ESSÄ Allt jag någonsin tänkt om skrivandet och det som finns runt omkring skrivandet, finns i Karolina Ramqvists Det är natten. Om det är lika spännande för folk som inte skriver, vet jag faktiskt inte.

DISS Att följa Kanye Wests fullständiga kollaps på alla plan, är som att få en komprimerad insyn i Geniets tvära kast mellan briljans och mörker.

ANNELI JORDAHL

Laurie Anderson.

FILM Andrea Arnolds American Honey. Magisk roadmovie där ungdomar försöker överleva på krystade påhugg. Om Bo Widerberg levat hade han ropat: Det här är film!

KONSTFILM Laurie Andersons Heart of a dog. Trösterik konstfilm som utgår från en terrier, men handlar om världen efter elfte september. Om sorg och överlevnad (efter hundens och makens Lou Reeds död).

DISS Nobelpriset. Kul idé, visst. Men Dylan blev aldrig min poet. Bowie och Cohen: Det är ni!

INGA-LINA LINDQVIST

KONST Att ha fått se den magnifika oljemålningen ”Tvätterskor, Strandvägen” av Gerda Roosval-Kallstenius på Waldemarsudde. Konstnärlig möda utöver det vanliga, lagd på att avbilda arbetande kvinnor.

BLOGG Att ha videobloggaren JP Sears som virtuell kompis är ett skydd mot världens ondska. Bitterljuvt om Amerika, passiv aggressivitet och glutenintolerans.

DISS Ryska medier fylls med hatpropaganda mot toleranta, liberala Sverige och i varje sådan artikel citeras minst en SD-politiker. Hur kan man hata sitt eget land så mycket? Det övergår allt förstånd.

JENNY HÖGSTRÖM

TV Skam. Hooking, homser och sluts. Vänskap, fylla och undertryckta begär. Och skam. Den norska tv-serien om ungdomarna på ett gymnasium i Oslo har ALLT.

MEMOAR Maggie Nelson. Argonauterna (övers Karin Lindqvist, Modernista). Varför kan inte all litteratur tänka? Eller skit samma förresten, för det kan ju den här.

DISS Tänk på döden står det på gaveln till Stampens kyrkogård i Göteborg. Tack för påminnelsen, men läget i världen gör det väldigt svårt att sluta.

CARL-MICHAEL EDENBORG

Leonard Cohen (1934-2016).

FILM Regissören Rob Zombie tjuvkopplade produktionskedjan och crowdfundade sin skräckfilm, 31. Resultatet är hyperboliskt, ohyggligt och sublimt. Vi möter nazistdvärgar och elaborerade terrorkonspirationer och vet aldrig vad som väntar bakom nästa nedblodade hörn.

MUSIK Leonard Cohens fjortonde och sista album, You want it darker (oktober) var en stark comeback och osade mitt i sin enastående skönhet av död; en månad innan mannen själv dog, under detta sångardödens förbannade år.

DISS Den svenska tv-serien Juicebaren försökte knycka Louis CK:s briljanta Horace & Pete, men krocken mellan ett bitvis halvroligt manus och skådespelarnas döda intonationer misslyckades brett och gav mig självskadeimpulser.

KRISTOFER ANDERSSON

Tone Schunnesson.

UNGDOMEN Den subkulturella organiseringen. De unga och litterära, klubbkidsen, modeskaparna; alla som negligerade redan etablerade kanaler, för att skapa egna regler.

ROMAN Att det trots allt mjäk finns plats för en sådan som Tone SchunnessonTripprapporter är inte riktigt årets bästa litteratur, men det är en debut som är för 2016 vad Daft Punk var för 1995.

DISS 2016 var den grunda kunskapens och de billiga åsikternas år – enklast exemplifierat med det famösa Babel-avsnitt som följde Bob Dylans Nobelpris.

MALIN KRUTMEIJER

FILM Creed. Ryan Cooglers begåvade fortsättning på boxningssagan om Rocky Balboa värmer hjärtat. Full av hyggliga, kämpande människor – lite som verkligheten.

TEATER Troll i utkanten av samhället. Udda existenser och en projektledare som ska återanpassa dem möts i Regionteater Västs helt ljuvliga barnteaterfantasi kring Bockarna Bruse.

DISS Svenska värderingar. Deprimerande var samhällsdebatten ofta 2016. Men pinsammast var när politikerna i Almedalen fick nationalistiskt tuppjuck och tävlade i svenskhet.

ÅSA LINDERBORG

FILM Ken Loachs Jag, Daniel Blake. Jag säger som min morsa: ”Den här filmen borde alla se.”

NORGE Stor romankonst och sjudande samtal i landet med 90 litteraturfestivaler och nybyggda kulturhus i de minsta av städer.

DISS Det fullständigt meningslösa snacket om Dylanmannen. Jag skulle aldrig hångla med nån som inte fattar Bob Dylan (eller Lennart Hellsing, för den delen).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.