En tråkig text…

Ytterligare en dyster medienyhet under ett väldigt dystert år för det fria ordet

Peter Greste.

Det här är en text ni kanske tycker är en smula tråkig.

Anledningen till det är att ni troligen­ har läst liknande texter alldeles för många gånger redan.

Den handlar om det fria ordet och att det är hotat och att ­journalister sätts i fängelse och… ja, ni har som sagt hört det förut.

Men om ni orkar så får ni gärna­ läsa några rader till.

I går kablade nyhetsbyrån AP ut bilder som föreställde tre ­journalister anställda på tv-kanalen Al Jazeera. Klädda i vita fångdräkter skakade de bokstavligen ett stålgaller som skilde dem från åskådarna i en rättssal i Kairo. Peter Greste, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed ­hade efter en utdragen process just dömts till mellan sju och tio års fängelse.

Deras brott: att ha rapporterat ”falska nyheter” och ”förtalat” Egypten. De påstods ha mani­pulerat filmer för att få Egyptens nya regim att framstå i dålig dager­, men inga som helst bevis för anklagelserna presenterades under rättegången. Sedan Greste­, Fahmy och Mohamed greps den 29 december har de i egyptisk press kallats ”terrorister” och ”Marriot-cellen” efter det hotell där deras kontor låg. Fahmy och Mohamed har fel­aktigt anklagats för att vara medlemmar i Muslimska brödraskapet.

Inte bara rättssalen kokade av vrede när domen lästes upp. Den fördömdes snabbt världen över. De australiska (Greste är australisk med­borgare), amerikanska och kanadensiska regeringarna protesterade. Människorättsorganisationer och de flesta globala nyhetsorganisationer rasade.

200 journalister i världen ­sitter i dag fängslade på grund av sin journalistik. 14 i Egypten. Greste, Fahmy och Mohamed är på inget sätt unika. Men den arroganta lögnaktigheten under rättegången är ovanlig. Ett tydligt tecken på att den arabiska ­våren är tillbaka på ruta ett och att av de mänskliga rättig­heter som egyptierna fått smak på återstår väldigt lite.

Journalisterna är bonde­offer för en politisk kampanj mot den Qatar-ägda kanalen Al Jazeera som pågått sedan i höstas. Den anklagas för att gå den störtade Muhammed Mursis ärenden eftersom den inte skildrar Egypten på det sätt regimen önskar.

Det här kanske inte var ­världens roligaste text. Jag beklagar. Men anledningen till att ni har tycker er ha hört det förr är att det här var ytterligare­ en dyster medienyhet under ett väldigt dystert år för det fria ordet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.