Ulf Stark prisad postumt

Claes Wahlin om Nordiska rådets pristagare

Ulf Stark (1944–2017).

I går kväll skedde utdelningen i Helsingfors av Nordiska Rådets pristagare för 2017. Värdlandet kunde där skatta sig lyckliga, ­eftersom fyra av de fem priserna gick till just Finland, i alla fall om man inräknar en finlandssvensk. Just den sistnämnde fick dela ­priset för årets barn- och ­ungdomsbok, nämligen med den ende svenska mottagaren Ulf Stark som tillsammans med den finlandssvenska illustratören ­Linda Bondestam belönades för barnboken Djur som ingen sett utom vi. För Starks vidkommande kom priset postumt.

Sedan var det med ett undantag finskt för hela slanten. Film­priset till regissör Selma ­Vilhunen för Den lilla sparven, miljöpriset till finska RePack, som tillverkar förpackningar av åter­brukat material för e-handel, och musikpriset till dirigenten ­Susanna Mälkki. Endast litteraturpriset hamnade i ett annat land, Danmark, och hos Kirsten ­Thorup, som mottog priset för sin roman Erindring om ­kærligheden (Minnen om kär­leken), en roman som ännu inte är översatt till svenska.


Således blev den finska ­romanen Oneiron av Laura Lindstedt utan pris; den ansågs annars som en favorit (och finns översatt till svenska). Inte heller Ann ­Jäderlund eller Birgitta Lillpers, båda nominerade för sina diktsamlingar Djupa, kärlek, ingen respektive Anteckningar om hö hamnade bland pris­vinnarna, lika lite som ­klarinettisten och dirigenten Martin Fröst.

Prissumman är betydande. Var och en erhåller 350 000 danska kronor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln