Sista sången om Liberalerna är skriven

Precis som daglönarna i storstädernas serviceyrken är Sabuni fullständigt utbytbar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Liberalernas extra landsmöte väljer ny partiordförande, Nyamko Sabuni. Jan Björklund avgår
Foto: LOTTE FERNVALL
Liberalernas extra landsmöte väljer ny partiordförande, Nyamko Sabuni. Jan Björklund avgår

KULTUR

För tio år sedan skrev det skånska punkbandet Slöa knivar en hatlåt mot Nyamko Sabuni. ”Jag är så trött på hennes lögner och rasseskit...” skaldade den grovt malmöitiska kvartetten om dåvarande integrationsministern. Sabuni hade blivit känd för att hon ville begränsa invandrares föräldrapenning, tvinga dem till obligatoriska gynundersökningar och förbjuda slöjor i skolan.

Invandrare skulle inte ”matas, bara ges möjlighet att skaffa egen föda” löd hennes paroll. Ända sedan hon var LUF-medlem på 90-talet hade hon hävdat att integrationen var ett problem och att den skulle lösas med lägre ingångslöner. 


Men det var inte bara skånska punkare som irriterade sig. Hennes stenhårda kravliberalism skulle till slut kosta henne jobbet. Hon fick lämna över stafettpinnen till Erik Ullenhag

Sedan dess har en flod av Ivar Arpi-krönikor flutit under broarna. App-ekonomin har gjort ingångslöner till ett minne blott.

Och med valet av Sabuni till Liberalernas nya ordförande är det som att ingångslönen sänkts även för borgerliga partiledare. Att kräva meningslösa språktester och samarbete med SD kostar numera ingenting. Precis som daglönarna i storstädernas serviceyrken är Sabuni också fullständigt utbytbar. Vem som helst kan göra hennes jobb.

Liberalerna kommer säkert att överleva ett tag till, men Slöa knivars ”Nyamko Sabuni” lär med största säkerhet vara den sista sång som någonsin skrivs om deras politik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.