El Refai och Schyffert är bjussiga i rörig podd

Stefan Sköld lyssnar på ”Nours poddelipodd. Och Henrik”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Poddpatrullens Stefan Sköld lyssnar på Nour El Refai och Henrik Schyffert
Poddpatrullens Stefan Sköld lyssnar på Nour El Refai och Henrik Schyffert

KULTUR

Corona är inte bara ett virus – utan även högpotent växtnäring för poddkulturen.

Risken för övergödning i sommar är dock akut.

I pandemins bromsspår uppstår coronakulturen. En flyktig genre sprungen ur arbetsbrist. Och byggd på stora delar luft.

Jag har knappt hämtat mig från ”HEJ” (Helena Bergströms, Emma Buchts och Johan Rheborgs magplask) när nästa Killinggängsalumn träder fram för rakning. Eller det är inte riktigt sant. ”Nours Poddelipodd. Och Henrik” är främst Nour El Refais produkt, med baby papa Henrik Schyffert som sidekick. De delar dock ganska jämnt på strålkastarljuset så det är ingen större lögn.

Historien här är den traditionella. Nour blev av med alla sina gig på grund av corona, blev uppringd av en producent och startade något motvilligt en podd. En mobiloperatör pumpar in stålar. Nour och Henrik berömmer deras mobiltäckning och vips finns en inkomst. Inget ont i detta. Men för att göra bra poddcontent krävs ibland lite mer av en idé än två starka affischnamn i en studio.

Här slängs lite allt möjligt upp i luften och smashas ner åt olika håll. Man har aldrig riktigt någon aning om vart samtalet ska ta vägen eller vad podden handlar om.

Det kan vara allt från knasiga relationskonflikter, listor om ditten och datten till återkommande skämt om att Henrik anlitar lesbiska hantverkare. Det är lite svårt att hänga med i turerna. Och blodtrycket skjuter ofta i höjden till följd av kugghjulseffekten mellan två upptrissade personligheter.

MEN! Till skillnad från mycket i den nya coronakulturgenren så är detta ändå oftast väldigt underhållande. Och det är faktiskt huvudsaken. Man får en bjussig inblick i ett kändisförhållande, raljanta sågningar av allt möjligt och rätt så fantastiska anekdoter som exempelvis när Prins Carl Philip berömde Nour för hennes show i tron om att hon var Laleh.

”Nours Poddelipodd. Och Henrik” skulle må bra av lite struktur, planering och ett tydligare mål. Men grogrunden finns där. Det behöver bara rensas lite i rabatterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.