Förslaget som glömdes bort av nästan alla

Överlåt inte Stefan Löfvens ”censurlag” till alternativmedier

Den senaste veckan har högeralternativa medier, särskilt Nyheter Idag, dragit stort på vad de kallar ”Löfvens censurlag”. Det handlar om betänkandet ”Ändrade mediegrundlagar”, som i juni kom tillbaka från remissrunda. Där föreslås begränsningar i Tryckfrihetsförordningen, som enligt Nyheter Idag innebär att det kan bli “förbud mot att skriva om kriminella invandrare”.

Om man faktiskt läser lagförslaget framgår dock snabbt att det knappast är några tidningsartiklar som kommer stoppas. Det handlar i stället om sidor som Lexbase, som skyddas av tryckfriheten genom sitt utgivningsbevis: ”bestämmelsen tar sikte på rena söktjänster som innebär att registerliknande uppgiftssamlingar av vissa särskilt integritetskänsliga personuppgifter hålls tillgängliga för allmänheten”. Vilket kanske inte är orimligt: vi har trots allt valt att inte göra belastningsregistret offentligt, så då är det inte alldeles långsökt att förbjuda vad som i praktiken fungerar som ett privat belastningsregister. 

Men – att ändra i något så centralt för demokratin som Tryckfrihetsförordningen borde rimligtvis inte ske utan att det först debatterats ur alla tänkbara synvinklar, och då inte bara bland remissinstanserna. Hur har svenska medier lyckats ignorera förslaget alltsedan det presenterades för mer än ett halvår sedan?

Och varför lämnade man över en bra nyhet till tvivelaktiga ”alternativmedier”?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln