Söderbergs snipa får äntligen sin revansch

Anna Andersson tror att Dagmar Randel kanske hade sina skäl

Liv Mjönes som Dagmar Randel i ”Den allvarsamma leken”.

FILM. I dag har en ny filmatisering av Hjalmar Söderbergs klassiker Den allvarsamma leken biopremiär. När regissören Pernilla August i veckan gästade P1 morgon nämnde hon att hon har velat göra lite mer av Dagmar, Arvids eländiga fru. ”Det ska vara svårare för Arvid att lämna henne”, sa August.

Äntligen! Lydia fick en röst redan 1973, med Gun-Britt Sundströms För Lydia. Men Dagmar har fortsatt vara den manipulativa snipa som Söderberg skapade. Kanske är det min egen ålder, kanske är det feminismens framsteg men nu när man läser om Dagmar är det inte utan att man tänker: ”Jaja, men hon kanske hade sina skäl?!”.

Sympatin minskar inte heller om man läser Märta och Hjalmar Söderberg: En äktenskapskatastrof av Johan Cullberg och Björn Sahlin. Märta var Hjalmars första fru och Dagmar är sannolikt skissad på henne. Äktenskapet var verkligen katastrofalt, i synnerhet för Märta. Inte bara söp Hjalmar upp hennes pengar, han fick henne också intagen på mentalsjukhus, med benäget bistånd av sina inflytelserika vänner. Sannolikt var hon inte psykiskt sjuk, däremot reumatisk och enligt samtida vittnen en allmänt jobbig människa – men hon kanske hade sina skäl?!

Märta Söderberg dog på institution, ensam och utfattig. Fullt så illa går det inte för romanens Dagmar. Men hon förtjänar faktiskt lite förståelse.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln