Måtte ett vaccin rädda oss från uttråkade skådespelare snart

Rheborgs, Bergströms och Buchts podd saknar helt röd tråd

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Helena Bergström, Emma Bucht och Johan Rheborg gör podden HEJ.
Helena Bergström, Emma Bucht och Johan Rheborg gör podden HEJ.

KULTUR

Jag har testat att äta middag och snacka skit med goda vänner utan att spela in resultatet och publicera för allmänheten. Det går alldeles utmärkt. Helena Bergström, Emma Bucht och Johan Rheborg borde ta tillvara på detta tips.

Podcasten ”HEJ” (Helena, Emma, Johan) är ett intressant nedslag i 2020. Inte för att det är intressant, utan för att det sätter fingret på ett stort samtida självbekräftelsebehov. För kulturbranschen är, som alla andra branscher, i coronakris. Kulturarbetarna har inga jobb. Kulturutövarna är uttråkade. Om man ska rangordna kulturfolk så är dock knappast ovanstående trio den det är mest synd om för tillfället.

Men vad gör de. Jo, spelar in en inaktuell podd om absolut ingenting så att deras röster inte glöms bort i det ekande tomrum som är nöjesindustrin just nu. Syftet är oklart, men det handlar till stor del av att hantera tristess i karantän.

Bergström, Bucht och Rheborg lyfter allehanda ämnen sist av alla. De ger sig in i debatten om Kulturprofilen och Svenska Akademien – sist av alla. Att man kan vara vacker utan skönhetsingrepp. Och i ett obegripligt avsnitt berättar de om varsin sport de gillar. Helena gillar hästar. Emma åker skidor. Johan skateboard.

Att dessa tre högt begåvade människor inte har en mer genomarbetad programidé – eller åtminstone en röd tråd – är märkligt. Utöver att vara irrelevanta lyckas de dessutom låta aningen självömkande. Hela premiäravsnittet inleds med en drapa om att de inte ska lyssna på vad eventuella kritiker tycker om detta. Det har Ernst Hugo Järegård minsann sagt till Bergström en gång i tiden.

Det må kanske vara klokt. Jag är endast en simpel poddtyckare med en trivial åsikt. Men jag hoppas hur som helst att ett coronavaccin är nära nu. Om inte för att bromsa dödstalen och att samhället ska kunna resa sig igen, så åtminstone för att välavlönade och allmänt privilegierade skådespelare ska få ett riktigt jobb att gå till.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.