En diskret hjälpreda

Julkalender, lucka 5: Anna Andersson ser robotgräsklipparen göra jobbet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Inget är fredat från robotsamhället.
Foto: TT
Inget är fredat från robotsamhället.

KULTUR

När man talar om tomten i dag så menar man nästan alltid den bullrande sorten, som kommer i skrikigt röda kläder och delar ut blanka klappar till barnen. Men traditionellt var tomten i Sverige en mycket mer diskret figur – visserligen i skägg och luva men då i grått, och han ville helst inte visa sig. Tyst och lite vresigt skötte han om gårdar och djur, pysslade och donade och höll snyggt.

Efter decennier i rödtomtens skugga gör nu denna tomte storstilad comeback, dessutom i hypermodern skepnad. För vad har vi i dag som tyst och diskret sköter om våra tomter och vars väg man helst inte vill korsa? Jo, robotgräsklipparen.

Det talas mycket om ­robotsamhället och hur det kommer att påverka oss i framtiden, och det vore konstigt om just tomtens jobb skulle vara fredat. Automatisering kan ofta te sig lite skrämmande, ett steg bort från det mänskliga, men då ska man komma ihåg att gårdstomten kunde vara rätt knepig att ha med att göra – han kunde till exempel ge sig på djuren om han var missnöjd med gröten som man skulle ställa ut. ­Sådan problematik slipper man med den för all del lite stela robotgräsklipparen. 

Han gör sitt jobb och du slipper slabba med gröten – vad mer kan en modern människa begära?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.