Ta Åkesson på största möjliga allvar

Martin Aagård: Han menar verkligen det han säger när han vill lägga ner P3

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jimmie Åkesson under Aftonbladets partiledardebatt i måndags.
Foto: Björn Lindahl
Jimmie Åkesson under Aftonbladets partiledardebatt i måndags.

”Tänk på att jag kan vara statsminister om en månad. Jag lägger ner P3 det första jag gör.”

Nej, det var faktiskt inte Jimmie Åkesson som sa det. Det var Carl Bildt som för exakt 20 år sedan skällde ut radiochefen efter att ha genomlidit en intervju om porr och analsex i P3. Man kan läsa om det i Björn Hägers bok om Carl Bildt.

Men när Jimmie Åkesson nu säger exakt samma sak är det med ett helt annat allvar bakom orden. Även han är arg efter att ha ställt upp på en intervju där programledarna skämtar med partiledarna.

P3 är en ”skitkanal” och ”hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sen, det är vänsterliberal smörja rakt igenom”.


Visst, i grunden har Moderaterna alltid haft en passivt aggressiv hållning till public service. Många i partiet vill att det ska avskaffas, men tolererar det så länge de slipper tappa ansiktet genom att prata analsex i direktsändning. Den fåfänge Bildt reagerade med magen. 

Åkessons angrepp är helt annorlunda. 

I en uppföljande intervju med Ekot lägger han ut texten om att P3 är en ”förlängning av det vänsterliberala etablissemang som dominerar hela västvärlden”.

Really, Jimmie?

Vad tänker du på nu? Relationsradion? Musikguiden? P3 Osignat?.

Public services uppdrag bör istället vara att ”lyfta fram kulturarvet ” förklarar han. 


Eftersom han är en av få politiker som anser att riksdagen ska kunna kontrollera innehållet i Sveriges radio och SVT så bör man ta honom på orden. Han vill verkligen ha makt att lägga ner P3 och sparka kanalens chefer. Hans partivänner i Polen och Ungern har redan gjort det sistnämnda.

Visst finns det många politiker som med jämna mellanrum rasar mot media. Jag misstänker att ett flertal socialdemokrater helst skulle se att SVT Agenda slutade tjata om ensamkommande flyktingar eller att P1 slutade göra enögda reportage om varför SD är ett bättre alternativ än S för arbetarklassen. Men att politiker med jämna mellanrum blir ilskna på public services journalistik är bara bra. Det bevisar att de gör sitt jobb. 


Politiker som försöker importera Trumps krig mot medierna och förvandla public service till ett uppfostringsinstitut som slänger ut P3 Soul till förmån för P3 Brudmarsch från Rättvik är däremot en riktig fara för demokratin.

Så bort med tassarna, Jimmie. 

En radiokanal som inte törs skämta om ledaren för landets näst största parti är en kuvad kanal. En feg och anpasslig kanal.

Det är viktigt att alla andra politiker, även passivt-aggressiva moderater, nu inte bara yttrar lite fina ord om public services oberoende utan dessutom fattar beslut som faktiskt skyddar mediebolaget från all form av politisk påverkan efter valet.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.