Sociala medier måste styras demokratiskt

Det offentliga rummet liknar en livsfarlig djungel, skriver Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire

Christophe Deloire är generalsekreterare för Reportrar utan gränser

Om vi fortsätter så här kommer det sluta riktigt dåligt. Vi kommer trassla in oss i en politisk snara.

Det offentliga rummet håller på att upplösas. Det liknar alltmer den djungel som rådde innan första världskriget utan demokratiska regler, då frånvaro av mediereglering och etiska principer bidrog till att freden raserades.

Vi rör oss nu allt snabbare åter mot denna situation. Folk är som besatta av konflikter, förblindade av fördomar och bråkar med varandra på sociala medier i stället för att se den verkliga fienden – de digitala plattformarnas enorma, helt slumpmässigt styrda och privatiserade makt.

 

Cheferna för de sociala medierna fattar auktoritära beslut. Twitters ägare Elon Musk hanterar det fria ordet som en lek, driven av sina egna andefattiga idéer, affärsintressen och ideologier. Och han är inte ensam.

Om ett beslut fattat på slumpmässiga grunder inte passar folk vänder de sig emot det. Om det å andra sidan passar folk applåderar de. Inte så konstigt, men vad som borde stämma till eftertanke är beslutens slumpmässighet.

I dag styr de digitala plattformarna det offentliga rummet. De har tagit parlamentens, rättsväsendets och de styrande institutioners plats och fattar och genomför beslut i deras ställe.

Borde inte plattformarnas beslut regleras av ett demokratiskt ramverk?

 

Det är dags att världens demokratier påtvingar de digitala plattformarna sina principer. För att kunna göra det måste de också bestämma vilka principer som gäller.

Om demokrati är vår utgångspunkt borde vi också utgå från att det offentliga rummet måste organiseras utifrån gemensamt accepterade principer och riktlinjer

Faktum är att 50 länder, däribland Sverige, redan har skrivit under sådana principer, nämligen genom det Internationella partnerskapet för information och demokrati (International Partnership for Information and Democracy), som skapats på initiativ av Reportrar utan gränser (RSF).

Partnerskapets genomförande organ är organisationen Forum on Information and Democracy, som har tagit fram hundratals rekommendationer till lagstiftare, inklusive rekommendationer för ansvarsutkrävande regler för sociala medier. Dessa förslag kan användas för att komplettera de lagar som EU redan antagit eller är på väg att anta.

Problemet är politikens partiskhet, polarisering och mångas oförmåga att separera innehållet i sina egna argument från ett demokratiskt ramverk. Om demokrati är vår utgångspunkt borde vi också utgå från att det offentliga rummet måste organiseras utifrån gemensamt accepterade principer och riktlinjer.

 

På samma sätt som politiska val inte kan vara beroende av bara ett parti eller en kandidat och deras ideologi, måste vi ställa oss över den politiska debatten och tillsammans ta fram ett gemensamt, demokratiskt ramverk för kommunikation och information.

Slumpmässigt beslutsfattande är lika farligt för alla politiker, oavsett politisk hemvist. Slumpmässigt beslutsfattande är farligt oavsett om det inkluderar Donald Trumps konto, journalisters konton eller enskilda individers konton på sociala medier.

Vi måste inför den privata sektorns makt ta blocköverskridande ställning för demokrati. För att kunna ha dispyter och föra debatt måste vi kunna utgå från ett demokratiskt ramverk, vilket är en stor utmaning när nästan alla försöker påtvinga varandra sina åsikter innan de ens kommit överens om vilka regler som gäller för diskussionen.

 

Som demokrat kan man inte neka demokratisk status ens åt dem som tänker annorlunda, oavsett om det handlar om känsliga ämnen som migration, religion, sociala värden, frihandel eller protektionism. Att vara demokrat innebär att man måste kunna ta på sig ”en slöja av likgiltighet”, lämna sig själv utanför, och bygga institutioner och organisera ett offentligt rum för alla.

Det är vår demokratis framtid som står på spel, och lösningen återfinns inte i en extrem polarisering som kräver en sidas seger över en annan. Det kommer aldrig leda till den slags demokrati vi behöver.

Segrare måste vara allmänhetens intresse, ett intresse som ligger i att skydda allas gemensamma nytta – ett offentligt rum för information och kommunikation där alla kan delta på lika villkor.

 

Christophe Deloire är generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF) och ordförande för Forum on Information and Democracy

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.