Från Stalin till Mumin

Claes Wahlin om Lasse Pöysti (1927–2019)

Lasse Pöysti (1927–2019) i filmen ”Herr Puntila och hans dräng Matti” från 1979.

Med varje frånfälle av en stor skådespelare som har uppnått en aktningsvärd ålder är det som om en liten teaterepok går i graven. Lasse Pöysti blev 92 år och hade en lång karriär bakom sig inom film, teater och tv. Han personifierade något av en stor skådespelares väg under den senare hälften av 1900-talet.

Du med finska folket blev han redan i filmserien om familjen Suominen, en övre medelklassfamiljs öden i Helsingfors. Pöysti hade då ännu inte tagit studenten. Film fortsatte han med och han hann göra en rad filmer innan 50-talet ringde in. Sedan tog teatern vägen. Han började på Lilla teatern, träffade där sin framtida hustru Birgitta Ulfsson med vilken han ett drygt decennium senare tog över ledningen för teatern.


Han regisserade, filmade, spelade och ledde teatrar, bland annat Dramaten under några år på 80-talet. Han spelade allt från revy till klassiker, från en kelsjuk elefant i Bengt Ahlfors Jorden runt på 80 dagar över Puntila i Ralf Långbackas filmversion av Brechts Herr Puntila och hans dräng Matti, till Stalin eller Galileo. Hans sista insats skedde 2006, när han medverkade i en film om efterkrigspresidenten Paasikivi.

Han mottog inte mindre än sju Jussi, det finska filmpriset. Ja, och så det här med Mumin. Troll i kulisserna hette en uppsättning efter Tove Jansson på Lilla teatern i slutet av 50-talet. Föreställningen gästade Sverige. Så lärde sig även svenskarna hur mumintrollen egentligen lät. Lasse Pöysti var en gränsöverskridande skådespelare, både bokstavligt och bildligt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.