Vi måste tyvärr ta bensinupproret på allvar

Svenska Gula västarna visar att en klimatomställning är omöjlig utan social omställning

”Bensinupproret 2.0” är det lagom fantasifulla namnet på den svenska Facebookgrupp som nu försöker kopiera Gula västarnas protester genom att trissa upp lite folklig vrede kring de höga bensinpriserna.

Precis som i Frankrike är det en smula oklart exakt vad de vill åstadkomma, samtidigt som de lyckats attrahera anhängare från både höger och vänster, mestadels på mindre orter.

På Facebook är de framgångsrika – gruppen växer, memsen haglar och Magdalena Andersson har ställts mot väggen, men när det kommer till att arrangera gatuprotester har de långt kvar till kravallerna i Paris.


Den första demonstrationen ställdes in. Främst för att den inte gavs tillstånd. Men det finns flera skäl till att det lär dröja innan det bränns bilar på Sveavägen. Upproret bygger inte på samma sociala vrede som kokar i Frankrike. Fattigdomen är helt enkelt inte lika skriande. Avstånden mellan glesbygd och huvudstad är i Sverige långa och dessutom saknas en lika tydlig politisk fiende som Emmanuel Macron.

Bensinmännens måltavla blir i stället den klimatomställning som ännu inte genomförts. Det framtida hotet om högre skatter på fossila bränslen. Förr eller senare lär den buttra Facebook-gemenskapen ge sig på Greta Thunberg.


Men än så länge kan Magdalena Andersson skylla ifrån sig med rätta. Bränslepriser sätts inte av ministrar utan av den marknad som alltid agerar med bakvänd logik – trots att råoljan blivit billigare har soppan blivit dyrare.

Så visst är det lätt att skratta åt alla arga motormän som inte själva kan räkna ut i vems ficka deras slantar hamnar i slutändan.


Men alla som oroar sig det minsta för klimatet måste ta dem på allvar. Bensinupproret är nämligen en påminnelse om hur en klimatomställning måste gå till i verkligheten.

Klimatomställningen kommer aldrig att lyckas om den inte går hand i hand med en social omställning.

En stor social omställning.

Faktum är att tanken svindlar inför hur mycket pengar och ägande som måste omfördelas om de bilburna Facebookmännen ska ha råd att leva och arbeta i en fossilfri värld.


Svårast att acceptera den ekvationen har så klart de liberaler som hoppats att offerviljan bland bilburna och chartersemestrande låg- och medelinkomsttagare ska vara stor de kommande åren. De som tror att miljöfrågan i grunden handlar om moral, livsstil och just uppoffringar.

Men om inte de som inte har något att offra kompenseras så kommer den att mötas med betydligt större protester än Facebookinlägg om Magdalena Andersson skrivna med versaler.

Det här är bara en trailer för kommande konflikter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln