Tidning om tv bortom rutan

Intressant läsning om burkens roll i samhället

Stilen och layouten till tidningen Television påminner om Filter, med plottriga sidor varvat med långa djupgående reportage. Sommarens nummer är det sjunde totalt, och som de flesta ­magasin hotas de av nedläggning på grund av icke-befintlig budget.

I en tid då allt färre har en tv i hemmet är frågan hur smart det är att nischa in sig på burken. Ganska smart, ska det visa sig. Skribenterna närmar sig ämnena på det enda sätt som är möjligt för att det ska bli relevant - från samhälleliga och politiska vinklar. Visst kan man tröttna på tendensen att intellektualisera något som kanske inte är mer djupt än ordet "underhållning". Men nog håller den mesta populärkulturen för att samtidigt spegla vår samtid. ­Redaktionens tre eldsjälar ­behandlar medieplattformen ­Kanal Global ur ett integrationsperspektiv. Gästkrönikörer står för en fin blandning av lättsamhet och djup, när de tar sig an frånvaron av homosexualitet i realityshower, och hur Betty i Mad Men både speglar och bryter mot hemma­fru-idealet.

Intressant är också att läsa om Agnes-Lo Åkerlind. Hon är producent för många omtalade program, som dokumentär­serierna om Rebecca & Fiona, Krune­gård och Little Jinder samt Jills veranda. Plötsligt syns en konstnärlig stämpel jag inte har lagt märke till. Så kan det gå när ­fokus skiftas en aning, till det som sker bakom kameran. Och tydligen är Jills veranda precis ­lika iscensatt som Expedition Robinson. Men vafan, det blir ju bra tv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln