Ytterhögerns nästa strid: mot mediehusen

Kulturkampen 2021 kommer att bedrivas på Youtube och i egna studior

Swebbtv är den största av ytterhögerns mediekanaler, skriver Mathias Wåg.

Nu slutar alternativmedierna att vara alternativa och ska in och trängas bland etablerade medier.

I oktober anslöt sig ytterhögerns Exakt24, Nya tider, Samnytt och Swebbtv till det pressetiska systemet. Presstödet blev nästa mål. Där har tidningen Nya tider visat vägen. I dagarna beslutade Mediestödsnämnden att bevilja redaktionsstöd till Exakt24, Samnytt och Swebbtv, på sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

Alternativmedierna försöker därigenom levla upp och målet är att göra tv. Resultatet har blivit tre nationella tv-studior som producerar nyhetsinslag, dokumentärer, intervjuprogram och gatureportage anpassade för sociala medier.


Utvecklingen har pågått en längre tid. Alla stora mediehus har redan satsat på tv och film, nu följer alternativmedierna med. Politiskt är kanske satsningen inte heller så förvånande. Blockpolitiken har brutits upp och gått in i en låsning. Varken ett konservativt, centristiskt eller ett vänsterblock kan tänkas nå egen majoritet inom den närmaste tiden.

När politiken är blockerad flyttas fokus. Nu vill de konservativa bygga mediehus, för att kunna lägga grunden för en konservativ politik. Kulturkampen kommer 2021 att bedrivas på Youtube, i egna studior och med presstöd.


”De stora tidningarna är två–tre år före oss”, säger kommunikationschef Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas egen medieguru. Tv-satsningar är nödvändiga för att trappa upp kulturkriget och ta kampen med de stora mediebolagen.

”Vi har ju en medie i Sverige, om man ser stort, som är ganska enkelsidig”, förklarar Wallerstein. ”Någon större konservativ press som är mainstream tycker jag inte vi har i Sverige, som det finns i USA, där man skulle kunna tolka Fox News som ett konservativt Aftonbladet. Och det skulle vara bra om det fanns något motsvarande i Sverige, som är lättillgängligt med lite enklare format och inte bara långa krönikor”.


Sverigedemokraterna smög i mitten av november i gång sin nya mediesatsning, tv-studion Riksstudios som ska ge korta kommentarer till de senaste nyheterna ur en konservativ synvinkel.

De passade på när övriga medier spekulerade i vilka borgerliga ledarskribenter som skulle ingå i Paulina Neuding och Thomas Gürs nya konservativa tidskrift Bulletin. ”Det kommer inte att ske någon lansering”, säger kommunikationschef Joakim Wallerstein, ”det här är får ske organiskt, som det mesta partiet gör med vår kommunikation”.

SD:s dokumentärfilm om socialdemokraternas historia, Ett folk, ett parti, gav blodad tand. Partiets nya mål är att göra lättillgänglig tv för nätet och experimentera med olika format. Och de har plöjt in stora resurser. Nu har de byggt upp en maskinpark och teknisk kapacitet att göra egna program. Rent av ett tv-hus? ”Om man tänker sig det som ett symboliskt tv-hus, inte fysiskt”, säger Wallerstein.


Riksstudios ingår i Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid som också driver partiets nyhetssajt Samtiden. Planerna på att börja sända tv fanns redan från starten av Samtid & Framtid för åtta år sedan.

Erik Almqvist var den som startade Samtiden åt partiet. Han fick formellt lämna alla partiuppdrag efter ett blött firande av partiets riksdagsinträde och järnrörsskandalen men blev Samtid & Framtids mediekonsult från sin nya hemvist i Budapest. Och han övergav aldrig tv-planerna.

Förra hösten kontaktade han Nya tider, den enda högerextrema tidskrift i Sverige som får presstöd, och bad dem om uppbackning för att starta tv. Resultatet blev Exakt24.

Den 21 oktober beslöt Mediestödsnämnden att bevilja Exakt24 innovations- och utvecklingsstöd på cirka 400 000 kronor, och den 2 december kom beslut på 930 000 kronor i redaktionsstöd. Nästa steg är att söka presstöd. Erik Almqvist förklarar i ett inslag att med presstödet kommer Exakt24 kunna bygga ”Sveriges första sverigevänliga tv-hus”.


Men för att skapa ett tv-hus har det krävts en till pusselbit. Det är här den tidigare SD-tjänstemannen Dick Abrahamsson kommer in. Under Sverigedemokraternas förra mandatperiod använde Kent Ekeroth sin riksdagsplats för att arbeta med alternativmediernas flaggskepp, Avpixlat. Han anställde kameramannen Abrahamsson och den grävande reportern som gick under namnet ”Egor Putilov” som sina politiska sekreterare i partiet.

Arbetet bestod i att göra dokumentärfilmer åt Avpixlat. Detta uppmärksammades av tidningen Expo med följd att Putilov och Abrahamsson fick gå som SD-tjänstemän.

Men deras arbete med Ekeroth och Avpixlat fortsatte. Sajten döptes om till Samhällsnytt (Samnytt) med Ekeroth och Putilov som de framträdande namnen, medan Abrahamsson började bygga en tv-studio.

Exakt24, Nya tider och Samnytt producerar sina tv-program i en studio i Upplands Väsby.

Sedan ett år har han en fungerande studio i ett industriområde i Upplands Väsby. Det är där Exakt24, Nya tider och Samnytt producerar alla sina tv-program. Med samma kameramän, reportrar och gäster. Kent Ekeroth leder Samnytts program och hans bror Ted Ekeroth Exakt24:s.


Men vare sig Sverigedemokraternas Riksstudios eller alternativmediernas Väsbystudio kan ännu mäta sig med Mikael Willgerts Svensk webbtelevision (Swebbtv), det tredje konservativa ”tv-huset”. Swebbtv sänds från Willgerts hemmabyggda villastudio i Spånga.

Även Swebbtv har rötterna i SD. 2017 uteslöts stora delar av partiets lokalgrupp i Stockholm. Med sig tog de tv-satsningen Swebbtv, som Stockholmsavdelningen hade byggt upp för att bevaka protesterna mot modulhusbyggena för samhällsutplacerade ensamkommande flyktingar.

Swebbtv sänder på Öppna kanalen samt på Youtube, och är med sina cirka 30 000 tittare per program störst bland de alternativa tv-satsningarna. Här finns Katerina Janouch och tidigare relationscoachen Lennart Matikainen som programledare. Det är här Leif Östling, före detta VD i Svenskt näringsliv och industrimannen Karl Hedin har talat ut i uppmärksammade intervjuer.

Ekonomin är tryggad, studior uppbyggda. Men det finns ett hinder kvar: distributionen. Alla tv-satsningarna sprids nu nästan enbart genom Youtube. Det innebär fördelar, att deras program kommer som rekommendationer i Youtube.

Men också ett stort problem: Youtube kan lätt stänga av sändningarna, om de uppfattas bryta mot plattformens communityregler. Vilket hände den 2 december, då Youtube stängde av Swebbtv från att posta nya program i två veckor, efter ett inslag med Katerina Janouch och Lennart Matikainen. Kampen om plattformarna blir ytterhögerns nästa strid.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.