Förintelsebloggare död efter avslöjande

Carl-Michael Edenborg om hur den massmediala skammen kan skörda unga liv

Den sjätte juni avslöjade tyska Der Spiegel att en bloggare som ägnat sina spalter åt att skriva om egna anhöriga som dött i Förintelsen var en bluff. Den tyskfödda historikern Sophie Hingst, född 1987, var vid det laget bosatt på Irland.

Avslöjandet väckte ett väldigt uppseende. Inte minst eftersom Förintelsemuseet i Israel, Yad Vashem, hade tagit emot en handskriven lista från henne med namnen på 22 av dessa uppfunna offer.

Den irländske journalisten Derek Scally mötte Sophie Hingst i Berlin efter att hennes liv trasats sönder genom Der Spiegels avslöjande. Men han tyckte efteråt att hennes mentala hälsa verkade för dålig för att det skulle vara rätt att publicera intervjun.

Den 17 juli hittades Sophie Hingst död i sitt hem, enligt moderns uppgift för egen hand. Ännu ett offer, kan man säga, för den mediala skammens förkrossande kraft.

Den 27 juli publicerade så The Irish Times Derek Scallys personliga och oroande berättelse om sitt möte med Sophie Hingst. Här framgår också att en drivkraft bakom Der Spiegels megastora avslöjande av bloggaren var att tidningen själv blivit djupt skandaliserad genom upptäckten av fuskjournalisten Claas Relotius hösten 2018.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln