Det handlar om etnicitet

Judisk ledare vill begränsa invandringen i Tyskland

Josef Schuster, ordförande Judiska centralrådet i Tyskland.

Judiska centralrådet i Tyskland kräver en övre gräns för hur många flyktingar landet ska ta emot.

Det är en idé som tidigare lanserats av högerradikala Alternative für Deutschland, konservativa CSU och den högerpopulistiska Pegida-rörelsen.

Som skäl anger ordförande Josef Schuster att många av flyktingarna ”kommer från en kultur, i vilken judehat och intolerans är en fast beståndsdel”. Det handlar, påpekar han, inte om religion, utan om etnicitet.

Tanken har redan avfärdats av regeringen, eftersom en gräns vore oförenlig med asylrätten: Alla, oavsett hur många de är, har ju rätt att söka skydd.

Kritiken växer. Berlinska judar kallar till demonstration. ”För oss betyder ’aldrig mer’ att vi ska välkomna flyktingar av alla religioner och etniciteter”, skriver man i kallelsen. Det här sker inte i vårt namn.

Schuster får dessutom på pälsen för sin argumentation av Armin Langer, koordinator för Salaam-Schalom-Initiative, som arbetar för ökad förståelse mellan judar och muslimer i Berlin (Taz 24 nov).

Han ger oss lite övertygande fakta. Enligt polisen begås över 95 procent av alla antisemitiska brott och våldsdåd av personer utan invandrarbakgrund. Och enligt en undersökning från 2012 finns antisemitiskt tankegods hos var femte tysk.

Så visst har Tysklands judar skäl att vara rädda.

Men kanske mer för de inhemska extremisterna än för dem som flyr från Islamiska staten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.