Attack mot fria tankar

Ungerns förbud av genusstudier kommer kopieras av andra

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

När den ungerska regeringen i augusti förbjöd genusstudier var det inte bara ett angrepp på det tjugotal studenter som drabbades. Det var också en tredelad attack: på idén om kön som social konstruktion, på kvinnorörelsen och på den akademiska friheten.

Och som sådant en steg i den högerradikala rörelsens kamp för att etablera ett nytt normaltillstånd i landet.

I en insiktsfull analys i tyska Taz (20 dec) beskriver nu den ungerska genusforskningens främsta ansikte Andrea Petö demoniseringen av ämnet. Förbudet används som ett ”symboliskt kitt” för att förena en bredare konservativ publik, från kristna till fotbollshuliganer, och föra deras tänkande bort från individuella rättigheter i riktning mot familj, nation och religiösa värden, menar hon.

Det är så här det börjar, tänker jag, med makten över ord och tanke, de små förskjutningarna.

Ungern är ju dessutom laboratoriet, som andra kopierar. Petö berättar hur belgiska studenter besökt landet och sen krävt förbud på hemmaplan. Även den svenska genusforskningen har ju på senare tid blivit måltavla, inte bara för ytterhögern, utan också för Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

”Min största rädsla”, säger Petö, ”är att kvinnor internaliserar, att de blir trötta, utmattade och deprimerade. Politiken riktar redan in sig på familjen, snarare än på individer. Nu ersätts i både Ungern och Polen idén om kvinnan med idén om familjen. Kvinnor som några som agerar självständigt försvinner långsamt från de politiska överenskommelserna.”

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN