...och så tippar Norden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-10-07

Peter Nielsen, litteraturredaktör Information:

1 Svetlana Aleksijevitj. Hon skriver i det vanvettigt spännande fältet mellan fiktion och dokumentär, hon er själv en kulturell gränsöverskridare i Ryssland och sådan författare som Nobelkommittén emellanåt älskar att belöna for deras litterära motståndskamp i en stor kultur.

2 Péter Nádas har varit min personlige favorit de senaste åren. Han skulle få priset för att han förstår den europeiska människan bättre än någon annan och gräver och skriver sig fri från det tvång och det språk som totalitära stater pressar på människan.

3 Haruki Murakami. Hans stjärna är fallande, och därtill är han lite grann en världslitteraturens light model.

Fredrik Sonck, kulturchef Hufvudstadsbladet:

1 Svetlana Aleksijevitj. På rent litterära meriter är det hopplöst att gissa pristagare, det måste alltså göras med politiska glasögon på näsan. Hon skulle komplettera de senaste årens pristagare på ett fint sätt.

2 Aleksijevitj är också ett tips från hjärtat. Det vore välkommet om Akademien vidgade sitt litteraturbegrepp en aning och där är hon en ypperlig kandidat.

3 Det är kul att bli överraskad, men Murakami är ingen favorit.

Karin Haugen, litteraturredaktör Klassekampen:

1 Nobelkommitténs vägar är outgrundliga och jag vågar mig inte på någon spekulation.

2 Gärna en sakprosaist; essäer, reportage, reseskildringar av hög klass. Peter Englund och Sara Danius är själva två i särklass goda essäister, så det kan lova gott.

3 Några gånger har priset kommit mycket sent i författarskapet, och det är aldrig lika spännande när det får en kompenserande eller justerande funktion. Så jag hoppas mer på någon lite yngre. Men det är klart, Cormac McCarthy. Hans böcker är en enda stor, kompakt materia av dyster livsinsikt och makalöst språk, honom unnar jag allt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.