Det är elitens fel att SD växer

Demokratin hotas när riskkapitalister och feminister berättar hur vi ska tänka

Per Schlingmann. Robin Lorentz Allard

De flesta tycks överens om att SD växer för att Sverige har Europas mest ”generösa” flyktingpolitik.

Sambandet är dock inte så enkelt. Det finns länder som knappt tar emot en enda själ och som ändå har högerpopulistiska och högerextremistiska partier som mer eller mindre dikterar politiken. Överallt växer misstron mot eliten. Den är mycket större än det sedvanliga politikerföraktet. Eliten är de människor i maktpositioner som talar till oss utan att vidgå vad deras egna aktiviteter betytt för att öka orättvisorna. De snackar som om vi inte skulle fatta att det är deras egna göranden och låtanden som är orsaken till våra problem.

Ett exempel är ”Höj Rösten”, politikerskolan som presenterades i DN Debatt den 23 juni. Bland undertecknarna finns Proventus VD Daniel Sachs och tre före detta toppolitiker, Mona ­Sahlin, Maria Wetterstrand och Per Schlingmann.

De oroar sig över att ungdomen inte är intresserade av politik (vilket inte är sant). ”Höj rösten” ska därför fylla en buss med kulturarbetare, företagare och politiker. Genom en turné i landet ska man sålla fram en kader unga ”medborgarpolitiker” som ska få del av undertecknarnas egna nätverk. En elit ska alltså skapa en ny elit.

Syftet är att lösa ideologiska konflikter. Vilka som åsyftas nämns inte, men poängen är i alla fall att Sveriges ungdomar genom denna politikerskola ska bli något de inte är nu - ”representerade” . Undertecknarna själva representerar ett riskkapitalbolag; ett arbetarparti som havererat bland de unga; ett grönt präktigt akademikerparti som kompromissat bort allt de tror på; en ­moderat som med orwellskt nyspråk förpackat de snabbast ökade klassklyftorna i västvärlden. Märkligt nog: ”rektor” för Politiker­skolan är Rättviseförmedlingens grundare, tillika Fi-­aktivisten, Lina Thomsgård. Lika naivt som mästrande försöker de nu med en bussturné i döende landsbygd och underställd förort lägga grunden för en ny korporativistisk Saltsjöbadsanda.

Det är när höger och vänster, risk­kapitalister och feminister, talar om hur vi ska tänka som man förstår hur hotad demokratin är. Väggarna mellan de ­olika maktsfärerna har helt rivits ner, politiker och parasiter bildar en gemensam grädda som vill uppfostra med­borgarna att tänka rätt - det vill säga, vi får inte tänka i konflikttermer.

Problemen ska lösas genom att alla börjar ­resonera likadant eller inom ramarna för vad eliten kan acceptera. Allt annat stämplas som extremism.

Varje gång de här människorna ­öppnar näbben kommer SD få tio tusen nya väljare. Men DN-artikeln visar ju också att det finns en åker som är helt legitim för andra att börja plöja i: en saklig och folkligt erfarenhetsbaserad vänsterpopulism.

Folket mot eliterna, ja, det är dags att även den svenska vänstern börja pratar i de termerna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.