En storm mot halmdockor

Petter Larsson om Hanne Kjöllers syn på ”generation snöflingor”

Petter Larsson tycker att Hanne Kjöller skapar halmgubbar när hon utgår från MUF-ordföranden Benjamin Dousas bok ”Snöflingorna faller över Husby” och drar slutsatser om ”generation snöflingor” i DN 8 maj.

Ingen kommer undan Hanne Kjöllers dömande blick neråt. Genom åren har hon bland annat läxat upp de apatiska flyktingbarnen som bluffmakare, de sjukskrivna som simulanter och moraliserat över att fattiga skaffar för många barn.

I hennes senaste alster på DN:s ledarsida (8 maj) är det generation snöflingor, födda efter 1980 tydligen, som rannsakas. Kjöller använder en ny bok av sin meningsfrände, MUF-ordförande Benjamin Dousa, för att storma mot landets ”offerkoftor”.


Kidsen av i dag skyller sina misslyckanden på mystiska strukturer, misstror auktoriteter och eviga sanningar och betraktar ”sig själva som ömtåliga, speciella och unika snöflingor”, får vi veta.

Underlaget är visserligen anekdotiskt, men man kan bara hoppas att Dousa/Kjöller faktiskt funnit ett korn av sanning.

En generation som fått syn på klassamhälle, patriarkat och rasism. Som vet att kunskap är ideologiskt färgad av sin tid. Och som insisterar på sitt eget människovärde.

Det låter ju inte som det sämsta.


Men jag tvivlar på att det stämmer. Om något präglas ju vår tid av en tilltagande individualisering och internalisering av samhällsproblem, där lösningen på bostadsbrist, fallande skolresultat och arbetslöshet lastas över på den enskilde. Du ska bli anställningsbar, lille vän. Och av ungdomar som sliter häcken av sig på timanställningar, tvingas till bisarra auditions för jobb och pressas av myndigheternas allt hårdare nypor.

Kalla dem snöflingor om ni vill. Eller halmdockor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln