40 år av kattastroftänk

Ångestkissen Klas Katt jubilerar – och ny bok är på gång

Sveriges mest deprimerade kissemiss fyller 40.

Klas Katt är en av de första svenska seriefigurerna för vuxna – och skaparen Gunnar Lundkvist, 61, har inga planer på att pensionera honom.

– De första två böckerna är ganska våldsamma och obehagliga, säger han.

Året var 1979, och en ny seriefigur såg dagens ljus. Men Klas Katt i Hell City, av poeten och serietecknaren Gunnar Lundkvist, var inte som andra svenska seriealbum. Klas Katt – med bästa vännen Olle Ångest och hustrun Ulla Migrän vid sin sida – var ungefär så långt från 91:an Karlsson man kunde komma. Klas var en vresig kisse som brottades med psykisk ohälsa och inte drog sig för att ta livet av jobbiga hantverkare.

– De första två böckerna är ganska våldsamma och obehagliga kan jag tycka såhär i efterhand. I de senare böckerna blev Klas mer deprimerad, säger Gunnar Lundkvist.

– När jag började var jag inspirerad av amerikanska serietecknare som Robert Crumb. Men den första boken fick inte så mycket uppmärksamhet, jag tror jag sålde ett exemplar av den till biblioteken. Så jag slutade teckna i några år efter det, fortsätter han.


I mitten av 1980-talet blev Gunnar Lundkvist knuten till serietidningen Galago, och återupptog ritandet av Klas Katt. 40 år senare kan han konstatera att många har tagit hans märkliga katt till sina hjärtan; totalt har det blivit nio seriealbum om Klas och ett tionde – Klas Katt får ett uppdrag – släpps tidigt nu i höst:

– Man kan se serien som en kommentar till folk som mår dåligt, som har svårt att komma ut på grund av sina depressioner. I nya boken blir Olle Ångests mamma vräkt och hemlös, och jag har själv haft vänner som har hamnat i samma situation. Så visst finns det lite av mig i Klas, säger Gunnar Lundkvist.


Redan 1974 debuterade Gunnar Lundkvist som poet i kretsen kring Bruno K Öijer och Eric Fylkeson och gav ut två diktsamlingar. Trots att serier och poesi kan framstå som två helt olika saker finns det likheter, menar Gunnar:

– Serierna är väldigt fria, jag kan uttrycka vad som helst i dem. Så det finns lite likhet med poesi. Nina Hemmingsson är en annan som både har gett ut serier och poesi, säger han.

Trots att Klas Katt nu alltså fyller gubbe har Gunnar Lundkvist inga planer på att pensionera honom:

– Nej, jag kommer fortsätta med figurerna. De är välbekanta och roliga att rita.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.