Bränsleupproret har aldrig varit till salu

Peder Blohm Bokenhielm replikerar på Mattias Beijmos text och får svar direkt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2021-12-06

REPLIK En i många delar nyanserad och insiktsfull artikel av Mattias Beijmo solkas ner av helt ogrundade påståenden och verklighetsfrånvända spekulationer.

Jag är talesperson för Bränsleupproret och ordförande i föreningen Uppror. Föreningen har haft skatteskulder men efter en tvist med skattemyndigheten, där föreningen fick rätt i hovrätten, är den reglerad. Pengar som samlats in har gått till föreningen som lämnar deklaration och årsredovisning. Inget av det som samlats in har gått ”rakt ner i Bokenhielms fickor”. Jag var anställd av föreningen under en period och fick vanlig lön som skattades och redovisades, efter att föreningens medlemmar godkänt det.

Bränsleupproret har funnits i två och ett halvt år och har aldrig varit till salu. Det pågår heller inte någon budgivning kring mitt politiska engagemang men om det hade gjort det så hade det inte påverkat Bränsleupproret för gruppen är partipolitiskt obunden. Vi tillåter inte heller propaganda för enskilda partier även om vi publicerar olika partiers ställningstagande rörande våra frågor.

Vidare kan vi nämna att vi inte hade någon manifestation på Novemberkåsans parkering. Var det någon som hade en skylt i bakrutan så var det ett enskilt initiativ från en engagerad medlem.

Bränsleupproret adresserar den problematik som finns i landet med utarmning av landsbygd, regressiva skatter som drabbar låginkomsttagare, dövörad maktelit, skenande elpriser och avgifter samt ökande klassklyftor. Den som tagit sig tid att läsa vår kravlista (som fått 56 000 underskrifter) förstår att vi arbetar seriöst och långsiktigt. Man kan kritisera att vi har kontakter med politikerna i riksdagen men vi föredrar det sättet att arbeta framför att ställa till med upplopp.
Peder Blohm Bokenhielm

En Facebook-tumme gör ingen folkrörelse

SLUTREPLIK Bokenhielm lägger här och på Facebook nu stor kraft i att försöka dementera sedan länge kända fakta om hans och föreningens förehavanden. Två tips: Släpp offerkoftan. Transparens föder tillit.

Facebook-tummar gör ingen folkrörelse. Särskilt inte när hundratusentals tummar är resultatet av etablissemangets annonspengar, främst från Moderaterna och Svenskt näringsliv. Bokenhielm skriver här att han hellre har kontakt med ”politikerna i riksdagen” än ”ställer till upplopp”. Såpass. Landsbygdens nya folkrörelse byggs knappast av moderata riksdagsledamöters bjudbullar. Ingen efterfrågar upplopp, men det utlovade upproret vore inte fel; missnöjet har, som sagt, självklara poänger. Men den som säger sig vilja leda ett uppror för vanligt folk, gör bäst i att hålla sig fri från det etablissemang man säger sig bekämpa.
Mattias Beijmo

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln