Här bemöts Jordan B Peterson med respekt

Julkalender: Pia Bergström hittar en riktig julklappspodd

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jordan B Peterson.
Foto: Lars Pehrson/SvD
Jordan B Peterson.

KULTUR

När psykologen och mediefenomenet Jordan B Peterson besökte Sverige (och Skavlan) tidigare i höst drog genast en närmast automatisk föraktvåg genom svensk offentlighet.

För att fatta varför han tycks provocera så många letade jag på nätet och fann mycket. Det finns omkring 300 Youtube-klipp med Petersonprat.

Han har en Jung-inspirerad och konservativ filosofisk grundsyn, talar ofta om hur vi formats av evolutionen och hatar identitetspolitik (därav antagligen flockhatet) men luftar många intressanta tankar om den moderna människans problem.


En av dem som bemöter Peterson med respekt och ”tar debatten” är den amerikanske författaren, filosofen och hjärnforskaren Sam Harris, en både knivskarpt tänkande och openminded intellektuell som driver bloggen och podden Waking up.

I podden samtalar han med kunniga människor som Matt Taibbi, Noah Harari, Ian Brenner, Masha Gessen, Max Tegmark och många andra om högaktuella komplexa ämnen som rör nuet och framtiden. Avsnitten kan höras gratis, om man nu inte vill betala för dem. Harris har nämligen ingen reklam på sin pod och förklarar noga varför.

I vilket fall är Sam Harris pod, inklusive en filmad maratondiskussion med Peterson på scen två kvällar i rad i Vancouver, rena julklappen!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.