Okunnigt, Ekman

Jan Guillou: Förlöjligande argumentation om Förintelsen

Jan Guillou.

REPLIK I förordet till Astrid Lindgrens krigsdagbok finner Kerstin Ekman det lämpligt att ägna utrymme åt att idiotförklara mig: ”Om koncentrationslägren skulle vi ingenting ha vetat förrän de öppnades av de allierade. Det påstår Jan Guillou i den fjärde delen av sin romansvit Det stora århundradet och han har fortsatt att tvärsäkert hävda det …”

Det har jag naturligtvis aldrig hävdat, vare sig i romanform eller på annat sätt. Det vore att påstå att ”vi” inte kände till Gestapo, SS eller Hitler själv.

Det jag sagt är att vidden av nazismens judeförföljelser, för vilket eftervärlden skapade begreppet Förintelsen, inte var något ”vi” kände till förrän bildbevisen kom våren 1945. Det är en helt annan och ingalunda avgjord fråga.

Likväl traskar Kerstin Ekman vidare med sitt förlöjligande genom att hitta på vilket citat av Fänrik Stål som Astrid Lindgren skulle ha använt för att slå mig i huvudet. Samt anför hon därefter en rad citat ur krigsdagboken som – tvärt emot vad hon själv tycks tro – visar att inte heller Astrid Lindgren förstod vad Förintelsen var, fastän hon var väl medveten om judeförföljelser, deportationer och koncentrationsläger. Som de flesta andra européer.

Kerstin Ekmans angrepp kännetecknas inte bara av okunnighet och skadeglädje, utan än mer av att publiceras i fel sammanhang. Det hörde snarare hemma bland liknande argumentation på nätet än i en bok avsedd att hedra Astrid Lindgrens minne.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.