Podden som är en Håkan-hommage

Stefan Sköld lyssnar på pricksäkra imitationer i ”Jag vill vara Håkan”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Håkan Hellström på Ullevi 2017.
Foto: ANDERS DEROS
Håkan Hellström på Ullevi 2017.

KULTUR

Häromveckan kom nyheten att Håkan Hellström firar 20 år som artist genom att spela på Ullevi. Biljetterna släpps
i dag. Troligtvis är de slut när du läser detta. Snark, säger jag. Och det säger jag som ett stort Håkan Hellström-fan, men som under de senaste åren känt att vi börjar glida ifrån varandra.

Men så fick jag upp ögonen för ståuppkomikern Albin Olsson. Han har nämligen en unik talang. Han kan låta exakt som Håkan Hellström.

Detta har han tillsammans med musikerna Daniel Aldenmark och Otto Niklasson Elmerås tagit till vara på och startat podden Jag vill vara Håkan, om hur de startat ett band som spelar in helt egna ­Håkan Hellström-­låtar.

Låter det snurrigt? Kanske till en början. Men det är alltså inte covers det handlar om – utan helt egen musik och helt egna texter med målet att likna Håkans.

Och hur går det då? Jo, hittills otroligt bra.

Tre avsnitt är släppta och än så länge har de jobbat med en låt med samma titel som podden. Det hela är otroligt musiknördigt … ner till minsta handklapp. För oss som kanske inte är superintresserade av Bo Didley-rytm och mixningsporr kan det ibland bli lite långsamt. Men när man väl får höra utvecklingen av låten är det rätt så fascinerande. Ett otränat öra hade lätt misstagit ­Albin för Håkan och även som Hellström-fan är jag ganska förbluffad av hur nära de kommer. Inte bara röstmässigt utan även musikaliskt. Det är nog tur att den ganska humoristiska texten på denna första låt avslöjar ju att det är en hommage till artisten det handlar om.

Tanken är att de ska följa Håkans musikaliska utveckling. De inleder med att ­göra låtar likt hans inledande period med mer festorienterade hits som Kom igen Lena och Ramlar. Sedan ska musiken få växa upp och låta mer likt hans senare alster.

På detta något oväntade sätt kom jag på mig själv med att verkligen sakna Håkan från förr. Man kanske ska köpa en biljett till ­Ullevi ändå? Och får man önska Jag vill vara Håkan som förband?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.