Kronan på verket

”The Crown” bygger på fakta och kryddar med spekulationer och underbara kläder

Vanessa Kirby, t h, briljerar i rollen som prinsessan Margaret i ”The Crown”.

TV-RUTAN. Vi lever i en mörk värld, i alla bemärkelser. Då kan det vara skönt att fly in i en annan och varför inte en där man vet hur det går och alla dessutom är oantastligt klädda?

Netflix hittar du The Crown, som handlar om Englands drottning Elizabeth II. Visst är det lite märkligt att se en serie om en i dag levande människa som man dessutom vet inte kommer att ge sin version av något, men jösses, vad det finns stoff att göra maffig tv av.

Den första säsongen (än så länge den enda, men sex är planerade) spänner mellan 1947 och 1955. Den berättas utifrån historiska fakta, som giftermålet med prins Philip, pappa/kung George VI:s död och evighetslånga statsbesök i The Commonwealth, och kryddas med vad som rimligen måste vara spekulationer: hur väl fungerade egentligen det kungliga äktenskapet? Var prins Philip alltid sin drottning trogen?

Den här blandningen väcker onekligen frågor om fakta och fiktion men det kommer att få dig att googla det engelska kungahuset och sen klicka vidare in i europeisk historia.

Hela serien är underbart välspelad men två skådespelare förtjänar ett extra omnämnande: Vanessa Kirby som den olyckliga prinsessan Margaret och John Lithgow som den åldrade, av tiden förbisprungna Winston Churchill.

Dessutom är fotot något att försjunka i under de longörer som medges finns emellanåt. Och visst nämnde jag kostymerna? To die for.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.