Platt fall för Amazons ljudboksmusikalpodd

Stefan Sköld: Inte ens storstjärnor räddar ”Heads will roll”

Av: Stefan Sköld

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det finns tillfällen när vissa personer uppnår lite väl hög status och tilldelas aningen för fria tyglar att göra vad som helst. De finaste ingredienser kokas ihop för att garantera succé och ovillkorlig kärlek, men så upptäcker man att kejsaren både är näck och väck. Detta är fallet med Heads will roll.

Den beskrivs som ett Game of thrones möter Veep. En blandning av podd, ljudbok och musikal där ingen mindre än Meryl Streep spelar en av rollerna och Yeah yeah yeahs ­indiehit med samma namn är ledmotiv.

På pappret låter detta som en spännande idé, men efter ha lyssnat på detta fullständiga haveri till ljudboksmusikalpodcast känner jag att jag skulle ha kunnat gå till tvätt­stugan utan hörlurar och haft en bättre upplevelse.

Komediesset (vanligtvis) Kate McKinnon spelar rollen som den onda drottningen Mortuana som kämpar mot uppror i sitt kungarike och har som främsta intresse att hugga huvudet av folk. Så långt låter det kanske kul, men jag lovar, det är det inte. Denna fantasy-sitcom i ljudformat är en ytterst oklar historia man aldrig riktigt greppar, som ska bäras av små musikalpartier om troll, vulgärt språk à la ­Veep och fejkade podcastliknande sponsorsmeddelanden från medeltiden.

”Heads will roll” är det första projektet sprunget ur Saturday night live-skaparen Lorne Michaels samarbete med Amazons ljudboksplattform Audible. Man får ju verkligen hoppas att det tar sig, för den här debuten är helt otyglad, obegriplig och framför allt inte ett dugg rolig. Jag gissar att ambitionen är att skapa ett slags SNL i ljudformat. Men när en sketch faller platt i SNL så räddas den oftast av ett annat fungerande inslag. När man satsar allt på en enda fem timmar lång men lövtunn sketch blir fallet desto högre.

Förmodligen har inte insatsen varit så stor för vare sig Amazon eller Lorne Michaels att hosta upp detta. Ljudboksmusikalpodcast är ju inte lika dyrt som tv. Men i det här fallet hade den mått bra av sisådär ett par, femtio extra redaktörs­ögon. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.