Mördare som tonårshjälte

Åmselemorden blir roman

ROMAN Åmselemorden sommaren 1988 har blivit film av PO Enquist/Jan Troell och samtidsskildring av David Lagercrantz. Nu kommer Victoria Larsson med romanen Ett norrländskt trauma (Thorén & Lindskog). Den är mig veterligt den första skildringen ur beundrarskarans perspektiv – tonårsflickorna som förälskade sig i trippelmördaren Juha Valjakkala.

Veronica, 16 år och ständigt arg, blir upprymd av att det äntligen händer nåt i hennes trakter, elva mil inåt landet. Mannen på bild i tidningarna ser ut som en rockstjärna, men för Veronica är det tvärtom. Hon har inte utseendet med sig, hennes plåga är aknen, grisögonen, det stripiga håret.

Hon är övertygad om att Juha är oskyldig och skickar honom brev i häktet, liksom hundratals andra unga kvinnor. Han kan inte svara alla, men han svarar henne. Hon åker till rättegången i Umeå, blir kompis med andra tjejer som också har flickrummets väggar prydda med den hårfagre, intervjuad i Frida och Slitz. En av tjejerna försöker senare frita honom.

Det är gåtfullt, att mördare ofta får ligga mer än andra.

Romanen är mer eller mindre självbiografisk och har stilistiska kvaliteter. Dess styrka är egentligen inte skildringen av en besatthet, utan beskrivningen av en kvinna i vardande.

I dag heter Juha Valjakkala Nikita Fouganthine och har, ­hittills, varit gift sju gånger. Victoria Larsson är numera yogalärare i Berlin, där hon skriver på sin andra roman.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln