Sluta snacka om policy – ingen tror er, SVT

Martin Aagård om hur public service improviserar fram sina riktlinjer för opartiskhet under valår

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jennifer Wegerup är SVT:s nya korrespondent i Italien.
Foto: AFTONBLADET
Jennifer Wegerup är SVT:s nya korrespondent i Italien.

Låt oss först slå fast en sak.

Att vara journalist är ett yrke.

Journalister är hantverkare vars färdigheter inte påverkas av deras eventuella åsikter om det ena eller andra. En professionell reporter har all utrustning som krävs för att inte låta sin politiska hållning påverka rapporteringen.


Med det sagt är det ändå märkligt att förra Aftonbladet-profilen Jennifer Wegerup mitt i ett valår kan kliva in som korrespondent i SVT, direkt från en tjänst på Moderaternas informationsavdelning.

Det är märkligt, inte för att Wegerup kommer att göra ett dåligt jobb i Italien, hon är en rasande skicklig yrkesmänniska, utan för att public service så länge påstått sig ha en ”policy” när det gäller uttalat politiska personers medverkan.

Förra valrörelsen ville inte P3 ”äventyra sin neutralitet” genom att låta komikern Soran Ismail medverka i Morgonpasset. Timbuktus musik förbjöds i radion. Häromdagen stoppades America Vera-Zavalas medverkan i Aktuellt. Komiker, artister och opinionsbildare har motats bort från såväl skojprogram som nyhetsbevakning, och tillåts de tala ut i en debatt åtföljs deras åsikter inte sällan av ett nervöst: ”nu är ju inte NN här och kan försvara sig”.


Så, snälla, sluta snacka om policy.

Låt reportrarna göra sitt jobb och boka era gäster efter vad som är journalistiskt motiverat. Det är ändå ingen som tror på att ni tänkt igenom det här på riktigt. Er ”policy” är fullkomligt improviserad.

Och erkänn gärna att ni blir lite mer stressade när någon med vänsterbakgrund dyker upp i en frågesport än när en från Moderaternas informationsavdelning anställs som utrikeskorrespondent.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.