Trump slaktas, äts och återuppstår – om och om igen

Bob Woodward har skrivit ännu en meningslös sågning av USA:s president

Publicerad 2020-09-17

Bob Woodwards nya bok ”Rage” ”snittar upp Trump genom att elegant och flyhänt bara skildra vad Trump säger och gör. Det räcker ju. Men det är djupt meningslöst” skriver Fredrik Virtanen.

Historien lägger dimmor fortare än någonsin. I den senaste Donald Trump-boken Rage skildrar Bob Woodward till exempel tillsättningarna av general James ”Mad Dog” Mattis som försvarsminister och oljekungen Rex Tillerson som utrikesminister. Det är som att läsa ett dammigt bakom kulisserna-reportage om händelser för flera årtionden sedan. Men det var 2017.

Nya dimmor, nya lager, nya skandaler, läggs dagligen till historien om USA:s mest aparta president genom tiderna. Det enda som är säkert är att vad som än händer så twittrar Donald Trump vidare, som en pansarkryssare, och samtiden försöker hänga med. Alla lyssnar, tycker och interagerar. Trump är mer en upplevelseindustri än en president. Han är världens fetaste show, lukrativ för alla affärsintressen.

”Kontroverser förhöjer budskapet”, medger Jared Kushner, Trumps svärson och i praktiken hans stabschef. Kushner kan inte sluta beundra hur skicklig Trump är på att ständigt erbjuda bråkigt och provocerande innehåll till publiken och de kommunicerande kärlen i nya eller gamla medier.

Rage (Ilska) släpptes i tisdags och innehåller händelser från sent i somras men är ändå gammal. Kanske allra mest för att den upprepar ett så väldokumenterat fruktlöst sätt att bekämpa USA:s högerpopulistiska solkung.


För, ja, självklart är Woodwards reportage om Trump exakt vad alla tror: ännu en beskrivning av vilket ärkenöt som blivit världens mäktigaste man. Egocentrisk och fåfäng. Okunnig och maktfullkomlig. Cynisk och lögnaktig. Skrytsam och bisarr.

Unfit for office, även om proffset Woodward aldrig skulle säga så. Han snittar upp Trump genom att elegant och flyhänt bara skildra vad Trump säger och gör. Det räcker ju. Men det är djupt meningslöst. Rage är en bok som ack så upplysta svenskar och östkustliberaler kan ha att fnissa till. Den förändrar ingenting.

Redan i vintras hade det utkommit 4 500 böcker om Donald Trump. Detta jämfört med 800 om Barack Obama. Trump är het som en nykokt potatis. Trump är den härliga galten Särimner som slaktas och äts varje kväll, men mirakulöst finns han där igen på morgonen. Trump verkar nöjd, rent av lycklig, med att vara måltiden som ständigt återuppstår, än så länge som vinnare. Alla tjänar politiskt eller ekonomiskt kapital på Donald Trump. Mest av allt han själv.

Det är ännu en bok som beskriver en lallare, en dyrt utbildad och rik byfåne. Vi har läst allt förr

Rage är fortsättningen på Woodwards Fear (Rädsla) – ”Etta på New York Times bästsäljarlista!”, ”Mer än två miljoner sålda exemplar!” – som kom så sent som 2018. Då vägrade Trump låta Woodward intervjua honom.

Nu har de pratat. De har pratat jättemycket. Så mycket att man inte behöver en doktorshatt i reklam- och marknadsföring för att förstå att Trump älskar att hamna på bästsäljarlistan, även om porträttet inte är smickrande.


Att Bob Woodward, 77, är USA:s kanske mest berömde grävande journalist är en ren fördel. Han är hederlig och mjäkig. Rage är ingen blåsning. Donald Trump citeras ymnigt och framstår som slug, faktiskt en överlägsen tänkare jämfört med den persona han visar upp på presskonferenser, i intervjuer och på sociala medier.

Han har en plan. Han är en revolutionär. Men Woodward bryr sig inte. Han är mer intresserad av att fnissa åt det läckra politiska spelet i Washington än att förklara varför det finns så många Trump-väljare i gudsförgätna hålor i Wyoming och för den delen på Manhattan.

”Jo, jag har medhjälpare. De har idéer. Men idéerna är mina, Bob. Idéerna är mina. Vill du veta något? Allt är mitt. Du vet, allt är mitt.”

Variationer på samma egenkära (och förstås roliga) tema, och hur detta ego leder till ett vibrerande kaos i Vita huset och ständigt underminerade statsråd, upprepas så många gånger i boken att det blir tjatigt.


Okunnighet och grandios självbild är temat vare sig Woodward skildrar förhandlingar med Kina, coronaviruset, mordet på George Floyd och Black lives matter, Vladimir Putin, Nordkorea (”Kim [Jong-un] respekterade inte Obama. Han gillade honom inte. Ansåg att han var ett rövhål”), Steve Bannon, kampanjstrategi eller vilka fantastiska vapen han har tillgång till som överbefälhavare.

Det är ännu en bok som beskriver en lallare, en dyrt utbildad och rik byfåne. Vi har läst allt förr i, gissar jag, minst 4 000 av de 4 500 böckerna. Detta är ännu en dag i Trumpindustrin.

Jag kan inte riktigt lösgöra mig från misstanken att Donald Trump och hans fiender faktiskt har en sak gemensamt: Bägge vill att Donald Trump vinner valet igen.

Jag menar, vem köper en bok om Joe Biden?

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.